Történelmi, kultúrtörténeti emlékhelyek

Történelmi, kultúrtörténeti emlékhelyek

 

Szolnokon a Damjanich Múzeum állandó és időszakos kiállításain a helybéli emberek életével ismerkedhetünk meg az őskortól napjainkig.

Akit érdekelnek a Tisza szabályozásának tárgyi és írott emlékei, ne mulassza el megtekinteni a milléri Vízügyi Múzeumot, mely az ipari műemlékké nyilvánított múlt századbeli gőzszivattyú épületében került elhelyezésre. A kiállítással együtt a régi gőzgépek és szivattyúk is megtekinthetők.

A tiszaföldvári Földrajzi Múzeum főleg természetföldrajzi, régészeti, néprajzi és helytörténeti anyaggal várja látogatóit.

A Tisza-parti települések templomai szinte kivétel nélkül műemlékek, vagy műemlék jellegűek. Részletes felsorolásuk hosszadalmas lenne, de feltétlen említésre méltók az alábbiak:

·      Tiszasüly, római katolikus templom. 1490-ben épült gótikus stílusban.

·      Tiszaroff, református templom. Épült 1775-ben. Érdekessége, hogy e vidéken teljesen szokatlanul külön harangtornya van, mely 1762-ben épült.

·      Tiszaburán a református templom is gótikus maradványokra épült, 1806-ban azonban átalakították.

·      Fegyverneki Csonkatorony. 1480 körül épült gótikus stílusban.

·      Szolnokon a belvárosi ferencesrendi nagytemplom barokk stílusban, több fázisban 1736-tól 1758-ig épült. Valamivel korábban, 1749-ben fejezték be az Ady Endre út és a Kápolna út sarkán épült fogadalmi kápolnát. Említést érdemel még az 1899-ben romantikus stílusban épült zsinagóga, mely sok évtizedes hányattatott sors után jelenleg galéria- és hangversenyteremként működik.

Országos viszonylatban is egyedülálló Tiszasülynél a sajfoki gőzszivattyú, mely 1878-ban eredeti angol gőzgéppel és szivattyúval épült, majd 1888-ban már magyar gyártmányú berendezésekkel bővítették. A létesítmény jelentőségét még fokozza, hogy szinte egyedülálló módon teljes épségben, üzemképes állapotban maradt meg.

A szolnoki Milléri Szivattyútelep 1895 és 1898 között épült. Üzemen kívül helyezését követően szerkezetét megbontották, ezért ma már üzemképtelen. Épületében található a már említett Vízügyi Múzeum.

Tiszavárkony határában történt I. Béla és Endre között a „korona és kard” jelenet, amelynek a feltételezett helyét emlékoszlop jelöli.

Tiszavárkonynál az egykori réven, illetve gázlón keltek át a folyón Dózsa György seregei.

Cibakházánál a Holt-Tisza környékén zajlott 1849 januárjában a Cibaki csata, ahol átmenetileg Leininger tábornok is fogságba került.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet