Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera
Történelmi, kultúrtörténeti emlékhelyek

Történelmi, kultúrtörténeti emlékhelyek

 

Szolnokon a Damjanich Múzeum állandó és időszakos kiállításain a helybéli emberek életével ismerkedhetünk meg az őskortól napjainkig.

Akit érdekelnek a Tisza szabályozásának tárgyi és írott emlékei, ne mulassza el megtekinteni a milléri Vízügyi Múzeumot, mely az ipari műemlékké nyilvánított múlt századbeli gőzszivattyú épületében került elhelyezésre. A kiállítással együtt a régi gőzgépek és szivattyúk is megtekinthetők.

A tiszaföldvári Földrajzi Múzeum főleg természetföldrajzi, régészeti, néprajzi és helytörténeti anyaggal várja látogatóit.

A Tisza-parti települések templomai szinte kivétel nélkül műemlékek, vagy műemlék jellegűek. Részletes felsorolásuk hosszadalmas lenne, de feltétlen említésre méltók az alábbiak:

·      Tiszasüly, római katolikus templom. 1490-ben épült gótikus stílusban.

·      Tiszaroff, református templom. Épült 1775-ben. Érdekessége, hogy e vidéken teljesen szokatlanul külön harangtornya van, mely 1762-ben épült.

·      Tiszaburán a református templom is gótikus maradványokra épült, 1806-ban azonban átalakították.

·      Fegyverneki Csonkatorony. 1480 körül épült gótikus stílusban.

·      Szolnokon a belvárosi ferencesrendi nagytemplom barokk stílusban, több fázisban 1736-tól 1758-ig épült. Valamivel korábban, 1749-ben fejezték be az Ady Endre út és a Kápolna út sarkán épült fogadalmi kápolnát. Említést érdemel még az 1899-ben romantikus stílusban épült zsinagóga, mely sok évtizedes hányattatott sors után jelenleg galéria- és hangversenyteremként működik.

Országos viszonylatban is egyedülálló Tiszasülynél a sajfoki gőzszivattyú, mely 1878-ban eredeti angol gőzgéppel és szivattyúval épült, majd 1888-ban már magyar gyártmányú berendezésekkel bővítették. A létesítmény jelentőségét még fokozza, hogy szinte egyedülálló módon teljes épségben, üzemképes állapotban maradt meg.

A szolnoki Milléri Szivattyútelep 1895 és 1898 között épült. Üzemen kívül helyezését követően szerkezetét megbontották, ezért ma már üzemképtelen. Épületében található a már említett Vízügyi Múzeum.

Tiszavárkony határában történt I. Béla és Endre között a „korona és kard” jelenet, amelynek a feltételezett helyét emlékoszlop jelöli.

Tiszavárkonynál az egykori réven, illetve gázlón keltek át a folyón Dózsa György seregei.

Cibakházánál a Holt-Tisza környékén zajlott 1849 januárjában a Cibaki csata, ahol átmenetileg Leininger tábornok is fogságba került.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ