Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hortobágyi vadlovas konferencia 2022

A Pentezugi Rezervátum 25 éves évfordulója-konferencia 2022 Augusztus 4-5

25 évvel ezelőtt, 1997-ben, érkeztek meg az első Przewalski lovak a Pentezugi Rezervátumba a Kölni Állatkert segítségével. A lovak érkezésének kettős célja volt.

Egyrészt a Hortobágyi Nemzeti Park számára fontos volt egy olyan terület, ún. „A” zóna, létrehozása, ahol az emberi beavatkozás minimális, ezért a füves puszta fenntartásához nagytestű fűevők betelepítésére volt szükség. Olyan fajokra esett a választás (Przewalski ló és rekonstruált őstulok), melyek ősei az ember előtti időkben az itteni ökoszisztéma részei voltak és jelenleg is képesek önállóan életben maradni a pusztán.

Másrészt a projekt elindulásakor nagyon kevés olyan hely volt, ahol a Przewalski lovak természetes vagy legalább természet közeli környezetben éltek. A felfedezésük után 60 évvel vadonból kipusztult állatokat csak 2 helyre telepítették vissza még ekkor, ezek is nagyon korai stádiumban voltak. A Rezervátum egy ideális helynek tűnt ahhoz, hogy itt majd egy nagyobb populáció éljen majd a jövőben és egyfajta biztonsági génbankként szolgáljon.

Ez alatt a 25 év alatt bepillantást nyerhettünk ennek a veszélyeztetett fajnak az életébe és kapcsolatba kerültünk más lovas szakemberekkel, intézményekkel. Közös célokat, problémákat tártunk fel, mely arra inspirált minket, hogy közös pályázatot nyújtsunk be, többek között. Egyetemekkel együtt működve, a tudomány legmodernebb vívmányait segítségül hívva igyekszünk közös megoldásokat találni, mely nemcsak a lovas szakembereknek ad segítséget.

Augusztus 4-5-i konferenciánkon szeretnénk együtt ünnepelni nemcsak a lószerető emberekkel, hanem mindenkivel, aki szereti a természetet.

A konferencia angol nyelvű lesz.

kép a vadlóról és csikójáról

A konferencia online is követhető lesz.

 

A konferencián való online részvétel ingyenes, személyes megjelenés esetén a részvételi díj 40.000 Ft (100 Euro). Az oldalunkon való regisztrációval, friss hírekről, estleges változásokról értesülhet. Az online részvétel során lehetőség lesz írásban kérdéseket feltenni az előadók számára a prezentációk után. Az időkeret függvényében, a válaszadásra is sor kerül. A megválaszolatlan kérdésekre írásban fogunk reagálni.

Támogatók: 


Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék és Kölni Állatkert

Kapcsolat: Kerekes Viola (+36 30 82 75 870) E-mail: kerekesviola@hnp.hu

Hortobágyi Vadlovas Konferencia 2022

Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2022. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ