Hortobágyi vadlovas konferencia 2022

A Pentezugi Rezervátum 25 éves évfordulója-konferencia 2022 Augusztus 4-5

25 évvel ezelőtt, 1997-ben, érkeztek meg az első Przewalski lovak a Pentezugi Rezervátumba a Kölni Állatkert segítségével. A lovak érkezésének kettős célja volt.

Egyrészt a Hortobágyi Nemzeti Park számára fontos volt egy olyan terület, ún. „A” zóna, létrehozása, ahol az emberi beavatkozás minimális, ezért a füves puszta fenntartásához nagytestű fűevők betelepítésére volt szükség. Olyan fajokra esett a választás (Przewalski ló és rekonstruált őstulok), melyek ősei az ember előtti időkben az itteni ökoszisztéma részei voltak és jelenleg is képesek önállóan életben maradni a pusztán.

Másrészt a projekt elindulásakor nagyon kevés olyan hely volt, ahol a Przewalski lovak természetes vagy legalább természet közeli környezetben éltek. A felfedezésük után 60 évvel vadonból kipusztult állatokat csak 2 helyre telepítették vissza még ekkor, ezek is nagyon korai stádiumban voltak. A Rezervátum egy ideális helynek tűnt ahhoz, hogy itt majd egy nagyobb populáció éljen majd a jövőben és egyfajta biztonsági génbankként szolgáljon.

Ez alatt a 25 év alatt bepillantást nyerhettünk ennek a veszélyeztetett fajnak az életébe és kapcsolatba kerültünk más lovas szakemberekkel, intézményekkel. Közös célokat, problémákat tártunk fel, mely arra inspirált minket, hogy közös pályázatot nyújtsunk be, többek között. Egyetemekkel együtt működve, a tudomány legmodernebb vívmányait segítségül hívva igyekszünk közös megoldásokat találni, mely nemcsak a lovas szakembereknek ad segítséget.

Augusztus 4-5-i konferenciánkon szeretnénk együtt ünnepelni nemcsak a lószerető emberekkel, hanem mindenkivel, aki szereti a természetet.

A konferencia angol nyelvű lesz.

kép a vadlóról és csikójáról

A konferencia online is követhető lesz.

 

A konferencián való online részvétel ingyenes, személyes megjelenés esetén a részvételi díj 40.000 Ft (100 Euro). Az oldalunkon való regisztrációval, friss hírekről, estleges változásokról értesülhet. Az online részvétel során lehetőség lesz írásban kérdéseket feltenni az előadók számára a prezentációk után. Az időkeret függvényében, a válaszadásra is sor kerül. A megválaszolatlan kérdésekre írásban fogunk reagálni.

Támogatók: 


Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék és Kölni Állatkert

Kapcsolat: Kerekes Viola (+36 30 82 75 870) E-mail: kerekesviola@hnp.hu

Reményteli rewilding

Vadlovak Spanyolországban

Hortobágyi Vadlovas Konferencia 2022

Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet