Przewalski ló tenyésztés

Przewalski ló

 

A Przewalski-ló a mai, modern házilovakhoz szokott szem számára kicsi állat. Marmagassága 124 cm és 145 cm között mozog, átlagosan 135 cm. Súlya 250-300 kg körüli.

Termete erőteljes, zömök. Testalkata erősen emlékeztet a merőben más színezetű, Afrikában elterjedt zebrára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vadlovak mellső lábán az alkar és a kéztő hátulsó részén látható, sötét színű haránt csíkok. Ezek az ősi lófélék közös jellegzetességei, megfigyelhetők vadlovakon, szamarakon, félszamarakon, zebrákon.

A lábak a mély törzshöz képest elég rövidek, erőteljesek, bár nem vaskosak. A lábvégek és a paták mindig feketék. A paták kerekek (tehát egyáltalán nem szamárszerűek, mint a kulán patái), s viszonylag szélesek. Szaruanyaguk igen jó, ne felejtsük el, hogy a vadló száraz, kemény, olykor köves talajon jár, amihez a pata alkalmazkodott.

A mongol vadlovak színe két szélső típus között mozog. Minden esetben fakó, az egyiket sötét pejnek mondanánk, a másik pedig sokkal világosabb, csaknem deres, vagy szürke. A két színárnyalathoz tartozó lovak külleme egyébként teljesen azonos.

A kifejlett állatok hasi oldala világosabb, bármelyik színváltozathoz tartoznak is, a fejük (és olykor a nyakuk) színe sötétebb. A sörény és a farok hosszú szőrei is sötétek, s a háton, a gerincoszlop vonalában fekete hátszíj vonul végig, amely végül a farok fekete szőreiben vész el. Többnyire előfordul a vállon egy sötét keresztsáv is, amely azonban soha sem olyan széles, mint a szamaraké. A pofa mindig világos.

 

 

 

 

 

 

 

 

A sörény nem hosszú, oldalra hajló, mint a házi lovaké, hanem rövid és felálló. A hosszú, lelógó sörény előfordulása a Przewalski-lovon kétség kívül összefügg a korral, az egészségi, tápláltsági állapottal, de ezen kívül a szőrváltás eltolódásával is.

A Przewalski-ló farka mintegy átmenetet képez a szamár és a félszamár, valamint a házi lovak farka között. A farokrépa felső felének két oldalán ujjnyi hosszú, a törzs szőreivel megegyező színű szőrök vannak, a farokrépa alsó felén viszont hosszú, sötét szőrök vannak, akár a házi lovak egész farkán.

Tavasszal az állat rövid, sima szőröket kap, a sörény és a farok szőrei is pótlódnak. Ősszel a nyári szőrzet szálai közé vastagabb, hosszabb (10 cm-t is elérő hosszúságú) szőrök növekednek, és a sörény is tömöttebb lesz.

Vadló család a Vadasparkban >

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet