Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera
Przewalski ló tenyésztés

Przewalski ló

 

A Przewalski-ló a mai, modern házilovakhoz szokott szem számára kicsi állat. Marmagassága 124 cm és 145 cm között mozog, átlagosan 135 cm. Súlya 250-300 kg körüli.

Termete erőteljes, zömök. Testalkata erősen emlékeztet a merőben más színezetű, Afrikában elterjedt zebrára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vadlovak mellső lábán az alkar és a kéztő hátulsó részén látható, sötét színű haránt csíkok. Ezek az ősi lófélék közös jellegzetességei, megfigyelhetők vadlovakon, szamarakon, félszamarakon, zebrákon.

A lábak a mély törzshöz képest elég rövidek, erőteljesek, bár nem vaskosak. A lábvégek és a paták mindig feketék. A paták kerekek (tehát egyáltalán nem szamárszerűek, mint a kulán patái), s viszonylag szélesek. Szaruanyaguk igen jó, ne felejtsük el, hogy a vadló száraz, kemény, olykor köves talajon jár, amihez a pata alkalmazkodott.

A mongol vadlovak színe két szélső típus között mozog. Minden esetben fakó, az egyiket sötét pejnek mondanánk, a másik pedig sokkal világosabb, csaknem deres, vagy szürke. A két színárnyalathoz tartozó lovak külleme egyébként teljesen azonos.

A kifejlett állatok hasi oldala világosabb, bármelyik színváltozathoz tartoznak is, a fejük (és olykor a nyakuk) színe sötétebb. A sörény és a farok hosszú szőrei is sötétek, s a háton, a gerincoszlop vonalában fekete hátszíj vonul végig, amely végül a farok fekete szőreiben vész el. Többnyire előfordul a vállon egy sötét keresztsáv is, amely azonban soha sem olyan széles, mint a szamaraké. A pofa mindig világos.

 

 

 

 

 

 

 

 

A sörény nem hosszú, oldalra hajló, mint a házi lovaké, hanem rövid és felálló. A hosszú, lelógó sörény előfordulása a Przewalski-lovon kétség kívül összefügg a korral, az egészségi, tápláltsági állapottal, de ezen kívül a szőrváltás eltolódásával is.

A Przewalski-ló farka mintegy átmenetet képez a szamár és a félszamár, valamint a házi lovak farka között. A farokrépa felső felének két oldalán ujjnyi hosszú, a törzs szőreivel megegyező színű szőrök vannak, a farokrépa alsó felén viszont hosszú, sötét szőrök vannak, akár a házi lovak egész farkán.

Tavasszal az állat rövid, sima szőröket kap, a sörény és a farok szőrei is pótlódnak. Ősszel a nyári szőrzet szálai közé vastagabb, hosszabb (10 cm-t is elérő hosszúságú) szőrök növekednek, és a sörény is tömöttebb lesz.

Vadló család a Vadasparkban >

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ