Világörökségi területek

Világörökségi területek*

 

védett területegység (ún. világörökségi helyszín) kiterjedése (hektár)
"Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta"** 74 867***

 

* A kultúráért felelős miniszter 2012. december 12-i keltezésű levelében kérte fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot a „Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta” világörökség helyszín gondnoksági feladatainak ellátására. A feladatok ellátására háromoldalú szerződés keretében a HNPI 8 MFt összegű támogatásban részesült. A támogatási összegből bérek és járulékok és szakértői feladatok költségei kerültek elszámolásra.

A szakértői feladatok keretében a 2013-as év során a Hortobágyi Nemzeti Park számos rendezvénye közül 17 különböző, a VÖ-hez szervesen kapcsolódó kulturális és oktatási programban való közreműködés valósult meg. Továbbá, a HNPI koordinálta azt a nagy lélegzetű előkészítő munkát, ami a világörökség helyszín védőövezetének kialakítását célozta. A védőövezet kialakítását a HNPI saját hatáskörben kezdte előkészíteni 2013. januárjában. Minden, potenciálisan érintett önkormányzathoz (összesen 32 település) személyes egyeztetésre mentek a HNPI által delegált személyek, előzetes tájékoztatás-tájékozódás és állásfoglalásról emlékeztető felvétele céljából. Miután az önkormányzatok körbejárása májusban sikeresen befejeződött (csupán egy település kategorikus szembenállásával és egy bizonytalan álláspontjával), a HNPI további támogatást kért az eljárás lefolytatására a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályától, de ez a folyamat sajnálatos módon a VM állásfoglalása alapján megszakadt.
Ugyancsak a szakértői feladatok keretében a Hortobágy és a Nagykunság Tájegység természetvédelmi őrei 2013. év őszén a világörökség helyszínen található, a kiemelkedő egyetemes értéket hordozó attribútumokra („kunhalmok”, állattartó telepek, kutak, gémeskutak) vonatkozó felmérést végeztek.

** A világörökségi terület 2013-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is.

*** A világörökségi helyszín jelölési dokumentációjában az szerepel, hogy a világörökségi helyszín körül 200 000 hektár védőövezet kerül lehatárolásra. A Forster Központtal történt előzetes szakmai egyeztetés alapján nem szükséges a világörökségi helyszín kibővítése védőövezettel. Az Országos Településrendezési Tervben a tervezett védőövezetet is tartalmazó tájképvédelmi övezet lehatárolásával biztosítható a világörökségi helyszín megőrzése.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet