Talajtani adottságok

Talajtani adottságok

 

A talajképző kőzet Kiskörétől Tiszaburáig mindkét oldalon finom folyóvízi kőzetliszt iszap, Tiszaburától a Sajfokig mindkét oldalon folyóvízi homok, amely mellet a jobb parton a hullámtér belsejében folyóvízi ártéri agyag található. Sajfoktól Cibakháza vonaláig a friss öntésiszap a jellemző és a legkiterjedtebb talajtípus, melyben szigetként a Pityóka nevű öblözetben iszapos lösz, infúziós lösz, a Karcsai-holtág (Szórói-Holt-Tisza) öblözetében folyóvízi iszap, öntésagyag, illetve a holtág melletti Kis-réten lösz található.

A Cibakházi-Holt-Tisza felső ágától lefelé mindkét partot folyóvízi kőzetliszt borítja egészen a 290 fkm-ig. A jobb parton ezt kívülről apró homok övezi, mely egyben a tiszakécskei magaspart felszíni talaja is. Ez a talajféleség a 290 fkm-től átterjed a bal partra is, és a 284 fkm-nél ér véget. Innen a Tájvédelmi Körzet déli határáig mindkét oldalt többnyire folyóvízi iszap borítja.

A területen a következő genetikai talajtípusok fordulnak elő: karbonátos futóhomok, karbonátos humuszos homok, karbonátos többrétegű humuszos homok, típusos meszes, vagy mészlepedékes csernozjom, karbonátos réti csernozjom, kérges réti szolonyec, közepes réti szolonyec, mélyben sós réti szolonyec, szolonyeces réti talaj, erősen szolonyeces réti talaj, karbonátos réti talaj, nem karbonátos réti talaj, karbonátos öntés réti talaj, nem karbonátos öntés réti talaj, karbonátos csernozjom réti talaj, nem karbonátos csernozjom réti talaj, karbonátos nyers öntéstalaj, karbonátos humuszos öntéstalaj, nem karbonátos humuszos öntéstalaj, mélyben sós réti csernozjom.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet