Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera
Tájidegen növényfajok a Tájvédelmi Körzetben

Tájidegen növényfajok a Tájvédelmi Körzetben

 

A védett és társulásalkotó fajok mellett említést kell tenni a tájidegen és invázív fajok jelenlétéről, melyek számos jelentős természetvédelmi problémát vetnek fel.

A gyalogakác (Amorpha fruticosa) terjedésének elsődleges propagulum forrásai a nemesnyár ültetvények. A felhagyott szántókon és nem legeltetett gyepeken rendkívül intenzív mértékben terjeszkedik. Visszaszorítására a gyepek hagyományos gazdálkodási formákkal történő használata (legeltetés), a szántók gyepesítése és legeltetéssel történő hasznosítása a leghatékonyabb lehetőség.

A süntök (Echinocystis lobata) és a parti szőlő (Vitis vulpina) az ártéri erdőkben alkot áthatolhatatlan szövedéket, elnyomva ezzel az őshonos fajokat, meggátolva a puhafa ligeterdők természetes úton történő újulását. A parti szőlő agresszív térnyerése az idős, őshonos állományú erdők pusztulását is eredményezi, miután a fákra felfutó növény idővel rendkívül komoly tömeget képez, melynek révén a fák vastag ágai is letörnek és a faegyedek elhalását eredményezik.

Az erdőgazdálkodási gyakorlatban használt tájidegen fafajok az árvizekkel magról terjednek. Ezen fajok közül a hullámtéri gyepeken és erdőkben elsősorban az amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica) és a zöld juhar (Acer negundo) agresszív és gyors terjedése jelent súlyos természetvédelmi problémát.

A hullámtér peremein az utóbbi években megjelent és terjedőben van a selyemkóró (Asclepias syriaca), térnyerése elsősorban az árvízvédelmi töltéseken érhető tetten leginkább.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ