Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera
Monostorpályi-legelő

Monostorpályi-legelő és Csík-gáti tölgyes

 

A Hajdúsági Tájvédelmi Körzet Monostorpályi-legelő elnevezésű területegysége Monostorpályitól északra található, kiterjedése 640 ha.

A védett terület a település és a bánki út között húzódik. Gyakorlatilag a Nyírség déli szegélyének egy kis cikkelye került védelem alá, hiszen Monostorpályi község lakott területe félig már a Bihari-síkon terül el. Jellegzetes és változatos nyírségi homokbuckás tájat találunk ebben a térségben.

A területegységnek meghatározó része a Monostorpályi-legelő a maga homokpusztagyepjeivel, buckaközi mocsaraival. Különlegesek ezek a nyírségi homoki gyepek: a Duna-Tisza-köziekkel ellentétben savanyú kémhatású homokon alakultak ki, ezért növényviláguk összetétele egyedi. Bennszülött társulásunk az ún. „nyírségi mészkerülő homokpusztagyep”, amely a világon egyedül csak a Nyírségben található. Uralkodó, bennszülött fűfaja a magyar csenkesz (Festuca vaginata), kis, szürkés, ritkásan álló csomókban nő. Sem a társulás maga, sem a pázsitfű – bár már önmagában érték mindkettő – nem áll védelem alatt, de könnyen megérthető, hogy ha nem lennének, akkor nem lenne az a környezet sem, amely védett fajok életkörülményeit biztosítja. Ilyen védett faj például a zuzmók közé tartozó Pokorny bodrány (Xanthoparmelia pokornyi) vagy az alföldi homokfutrinka (Cicindela soluta).

 

  

            Pokorny bodrány (Xanthoparmelia pokornyi)

                 

Alföldi homokfutrinka (Cicindela soluta)

 

Az orchideafélék közül három fajjal is találkozhatunk itt: a legnedvesebb helyeken május végén nyílnak a pompás kosborok (Anacamptis palustris  ssp. elegans). Erőteljes, 30-70 centiméternyire megnövő növények, fürtös virágzatuk sötétvörös vagy lilás. Kisebb számban fordul elő a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata). Virágzata tömött, hengeres fürt, virágai a hússzínűtől a fehérig változhatnak. A legnagyobb tömegben az agárkosborral (Anacamptis morio) találkozhatunk. Április közepétől nyílnak, virágai szintén erős színbeli változatosságot mutatnak, előfordulnak színanyag-hiányos és színanyag-túltermeléses példányok is. Mindhárom említett faj védelem alatt áll, természetvédelmi értékük 10000 Ft egyedenként.

 

  

  Hússzínű ujjaskosbor     
(Dactylorhiza incarnata)    
Agárkosbor (Anacamptis morio)

           

 

Fokozottan védett rágcsálója a legelőnek az ürge (Spermophilus citellus). Nappali aktivitású állat, az éjszakáit járatrendszerébe visszahúzódva tölti. Hosszú, több hónapos téli álmot alszik, melynek során a testhőmérséklete 5 °C körüli értékre süllyed, de mértek már 0 °C alatti testhőmérsékletet is. Fontos táplálékállata a kerecsensólyomnak (Falco cherrug) és a parlagi sasnak (Aquila heliaca). Előbbi faj megtelepedését mesterséges fészek kihelyezésével próbáljuk elősegíteni.

 

Az ürge (Spermophilus citellus) figyelme egy pillanatra sem lankad

 

A Csík-gáti tölgyes a terület északnyugati részén lévő homokbuckákon helyezkedik el. Nevét feltehetően a buckák alatti völgyben folyó Kis-pályi-éren készült, vesszőből font, a csíkhal halászatát szolgáló „csíkgát”-ról kaphatta. Az évszázados tölgyekből álló erdőt egy 2005–ben pusztító vihar teljesen összedöntötte, helyén most erdőfelújításokat láthatunk. Még 80-100 évet várnunk kell tehát, hogy újra szép tölgyesben sétálhassunk.

Él Monostorpályi környékén egy áttételesen a holt faanyaghoz kötődő, érdekes életmódú, védett rovar, az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata). Nagy termetű, sárgán foltozott potrohú hártyásszárnyú. A nőstények nagyobbak a hímeknél, a fejükön sárga folt található. A petéiket hosszú tojócsöveikkel elhalt fában élő bogárlárvákba rakják. Nagy termete, és hatalmas fullánkja ellenére békés állat, félénksége miatt nehezen megközelíthető.

 

Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata)

 

A területegység legnagyobb növénytani értéke az egyhajúvirág (Bulbocodium vernum). Kora tavasszal nyíló hagymagumós kikericsféle. Enyhe tavaszokon már február közepén virágoznak az első tövek. Virágai 4-12 cm magasak, színük a sötétlilától fehérig változhat. Monostorpályiban több buckaoldalon is találhatók kisebb állományai. Idegenhonos akácosok gyepszintjében terem, természetes környezete sajnos már a múlté.

A területegység másik növénytani nevezetessége a tavaszi hérics (Adonis vernalis) itteni előfordulása. A Nyírségből csak ezt az egy állományát ismerjük.

 

  

Egyhajúvirág (Bulbocodium vernum)    

       

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

 

A Monostorpályi-legelő egyik legfontosabb természetvédelmi problémája a terület becserjésedése. A cserjések fokozatosan elfoglalják a gyeppel borított területeket, árnyalásukkal a homokpusztai fajokat kiszorítják, élőhelyüket elfoglalják. Idegenhonos növényfajok is terjeszkednek a területen, a hazai növényfajok rovására. A selyemkóró  és a magas aranyvessző a gyepterületeken, a kései meggy pedig az erdőterületeken érzi igazán otthon magát. Sok helyen okoz gondot a tájidegen erdei fenyő is. Mind a négy  növény  visszaszorítása folyamatosan zajlik. 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ