Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera
Halápi-, és Bodzás-víztározó

Halápi- és Bodzás-víztározó

 

A két mesterséges tó Debrecen-Haláptól délnyugatra fekszik. Vízellátásukat a Guti-ér és a Bodzás-ér biztosítja. Mindkét tavat régi lápterületekből alakították ki 1976-ban, mégpedig úgy, hogy a természetes domborzat nyújtotta medret mesterséges töltésekkel egészítették ki. A Halápi-tározó területe 67, a Bodzás-tározóé 34 hektár. A kettő közötti összekötő csatorna mentén található még egy egészen kis meder is. Az erdős homokbuckák közé zárt tavak sekélysége miatt a tározókat gyékényesek és nádasok borítják, itt-ott néhány rekettyefűzzel, a partok mentén kisebb fűz- és nyárligetekkel. A védett területhez a tavak mellett erdőkkel, mocsárrétekkel, néhány szántóval és rekettyés fűzláppal mozaikos részek is tartoznak.

 

A Halápi-tározó madártávlatból

 

A terület zoológiai értékei közül elsőként talán a madarakat kell szóba hoznunk. A fokozottan védett vörös gém (Ardea purpurea) néhány párja rendszeres fészkelő a tavak nádasában. Ez ugyancsak elmondható a nádasban rejtőző, búgó hangú bölömbikáról (Botaurus stellaris), vagy a szintén többnyire csak röptében megfigyelhető törpegémről (Ixobrychus minutus).

 

      Vörös gém (Ardea purpurea)  

                                        

Bölömbika (Botaurus stellaris)

 

Az itt költő récék legritkább képviselője a világszerte veszélyeztetettként számon tartott cigányréce (Aythya nyroca). E vörösbarna réce gácsérjának jellegzetessége, hogy szeme rikítóan fehérlik.

 

Cigányréce (Aythya nyroca)

 

A Bodzás-tározón rendszeresen kialakul a dankasirályok (Larus ridibundus) zajos fészektelepe. Kicsit később csatlakoznak hozzájuk a törékeny tutajfészkeket építő fattyúszerkők (Chlidonias hybrida). Ezek a kecses, villás farkú madárkák repülés közben a vízre le-lecsapva szedik össze táplálékukat. A fészektelep harmadik társbérlő faja a piros szemű feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis). Szintén úszó fészket épít, de ennivalóját búvárkodva szedi össze. A feketenyakú vöcsök mellett a többi három, hazánkban fészkelő vöcsökfaj is költ a területen.

 

Költési időszakban nagy a forgalom a fészkelőtelepen

 

Az énekesmadarak közül talán a barkóscinege (Panurus biarmicus) a legszínesebb. Egész évben a tavak gyékényeseit és nádasait lakja, és fészkét is az avas gyékény letört levelei közé építi. A hímek öreg korukra hosszú, fekete bajuszt növesztenek. A függőcinege (Remiz pendulinus) is állandó madár. A gyékény, a nyárak és füzek magjának repítő gyapjából készített zárt fészkét a fűzfák víz fölé lógó ágvégeire függeszti.

A tavak jellemző, védett hala a réti csík (Misgurnus fossilis), mely kiegészítő béllégzésével az oxigénszegény mocsári vizekben is megél. Kiváló életfeltételeket találnak a kétéltűek is. Különösen a vöröshasú unkák (Bombina bombina) és a barna ásóbékák (Pelobates fuscus) szaporodnak itt nagy számban. A mocsári teknősök (Emys orbicularis) egy kopár homokdomb oldalába járnak tojást rakni. Sajnos sok fészküket kiássák a szőrmés ragadozók. Téli álmukat a víz alatt alusszák, annak ellenére, hogy tüdővel lélegeznek. A vidrát (Lutra lutra) nem könnyű itt megpillantani, többnyire csak nyomaival találkozunk a jégen, vagy a zsilipek be nem fagyó vizénél, illetve a rendszeresen használt vízbe csúszási helyét is felfedezhetjük. A terület rovarvilága kevéssé kutatott. Mostanában vált ismertté a védett lápi szitakötő (Leucorrhinia pectoralis) előfordulása, a nagy tűzlepke (Lycaena dispar) viszont már régóta ismert lepkéje a mocsárréteknek.

A növényvilágot tekintve a Halápi-tározó egyik érdekessége a kolokán (Stratiotes aloides), ami a Dél-Nyírségben máshol nem is fordul elő. Ez talán a Soó Rezső által a 30-as években leírt állomány maradványa, mely átvészelte a természetes lápvidék belvíztározóvá alakítását. Valószínűleg hasonlóan régi eredetű a két tóban a kúszó vagy lápi csalán (Urtica kioviensis) előfordulása is. Jól felismerhető a vízben indázó, tövénél elfekvő száráról és széles, domború pálháiról.

 

Kúszó csalán (Urtica kioviensis)

 

A területen három orchidea faj is megtalálható. A nedves réteken helyenként sűrűn virít a liláspiros pompás kosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans). A fehér virágú kétlevelű sarkvirágot (Platanthera bifolia) és a szintén két levéllel rendelkező, de zöld virágú békakontyot (Neottia ovata) a nyirkosabb talajú tölgyesekben találjuk.

 

Pompás kosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans)

 

A védett harasztokat legnagyobb számban a tőzegpáfrány (Thelypteris palustris) képviseli. Komolyabb állományát egy nagyobb rekettyés fűzláp vizében figyelhetjük meg.

Sajnos a behurcolt özönnövények terjedése ezt a területegységet sem kerüli el. Jelen van már itt a szíriai selyemkóró, az aranyvessző, a bálványfa, a zöldjuhar, a gyalogakác, és a kései meggy is, irtásuk sürgető feladat. Néha nagyobb mennyiségű szemét gyűlik fel a kevés, horgászásra alkalmas partszakaszon, ami főleg az engedéllyel nem rendelkező horgászoknak tulajdonítható. Ilyenkor a fokozottabb ellenőrzések mellett a hulladékgyűjtést is megszervezzük. A ritka vízimadarak megtelepedését mesterséges fészekalapok építésével segítjük elő.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ