Természetvédelem - Hírek 2024-05-21


Nagykunságban jelölt székicsért figyeltek meg Ukrajnában
 

A székicsér (Glareola pratincola) fokozottan védett madarunk, legjelentősebb fészkelőhelyei jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság műküdési területén belül a Nagykunságban találhatóak. A Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék szakmai irányításával számos futó vizsgálati projekt foglalkozik a faj élőhelyválasztási szokásaival, a költési sikert befolyásoló tényezők meghatározásával, a költésbiológia és vonulási rendszer megismerésével. Ennek keretében 2019. óta jelöljük egyedileg azonosítható színes gyűrűkkel a fiatal és öreg egyedeket egyaránt a térségben.



 

Regionálisan számos egyed megkerült már a Nagykunságban és az országban is egyaránt, viszont külföldi megkerülésre eddig nem volt példa. 2024. május 5-én azonban egy, a tavalyi évben jelölt példányt figyeltek meg Kijevtől nem messze (Ihor Samochin és társai). A hím madár egy vizes élőhelyen került lencsevégre, mely tipikusan nem székicsér-fészkelőhely (az ismert költőhelyek ettől a területtől légvonalban is 400 kilométerre, délen találhatóak).
 

  
 

Ugyan egy megfigyelés önmagában még nem sok tudományos értékkel bír, de számunkra rendkívül örvendetes volt a megfigyelés híre, hiszen megalapozza azokat a feltevéseinket, hogy a magyar állomány kapcsolatban van a romániai, ukrajnai, esetleg a bulgár populációkkal.


A megfigyelésről bővebben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhat
 

Írta:
Kiss Ádám
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet