Természetvédelem - Hírek 2023-11-23

20 éve költ nagy őrgébics
a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben



 

A nagy őrgébics hazánkban főleg téli vendég, ősztől tavaszig tartózkodnak nálunk áttelelő példányai, amelyekkel leggyakrabban bokrok, fák csúcsán, vezetékeken ücsörögve találkozhatunk. Első költését Magyarországon 2000-ben írták le a nyugati határhoz közel, majd 2003-ban sikerült bizonyítani a Szatmár-Beregben is, ahol az első fészkelést Walter Wettstein észlelte. A fiókát nevelő párok száma az évek során egyre növekedett, az utóbbi időben pedig már az egykor ritka madár a térség jellegzetes költőjévé vált. Azóta az állománya erősödött, már a Nyírség déli és északkeleti részein is sikeresen megtelepedett.



 

A gébicsek az időjárástól függően, de általában márciusban már párba állnak, ezután elkezdenek fészekanyagot hordani. Legtöbbször sűrű bokrokba (kökény, galagonya, vadrózsa) vagy fák magasába, fagyöngybe rakják fészküket, ahol 4-6 fiókát nevelnek. Klasszikus élőhelyeik a fás, cserjefoltos legelők és kaszálók, de nem ritka, hogy nagyüzemi mezőgazdasági táblák között húzódó bokorsorokat vagy erdősávokat választanak költésre.



 

2023 tavaszán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és számos önkéntes felmérő segítségével igyekeztünk minél jobban feltérképezni a Szatmár-Bereg területét. Átnéztük azokat a biotópokat, ahol az elmúlt 20 évben a nagy őrgébicsnek költése volt. Emellett több fészkelésre alkalmas gyepen is sikerült párba állt madarakat találnunk. A március végi átfogó felmérés után a lehető legtöbb észlelési helyet utólag is ellenőriztük, hogy minél teljesebb képet kapjunk az állományról. Ezeken a bejárásokon kisfiókás fészkek, majd a nyár során kirepült családok is távcső elé kerültek.



 

A jubileumi felmérés eredményeként elmondhatjuk, hogy idén minimum 58 pár nagy őrgébics költött Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében.

A nagy őrgébics monitoring nemcsak az egyedek megtalálásával szolgáltatott hasznos információkat, hanem a felmérés metodikáját is sikerült pontosítani. Számos új ismerettel gazdagodtunk, amit a következő évek vizsgálatai során felhasználunk.

Köszönjük a felmérésben résztvevő 27 szakember munkáját, akik nélkül ez az eredmény nem született volna meg.

A nagy őrgébics (Lanius excubitor) védett madár, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.


Írta és az ábrát, képeket készítette:
Gilányi Gábor 
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet