Természetvédelem - Hírek 2023-08-08

 20 éves lett a legidősebb ismert fekete gólya

 

Ciconia nigra, Szajol 2023.08.04.
Fotó: Nagy Gábor

 

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 04-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének, hajóval történő területbejárás közben. Jó adag szerencse kell ahhoz, hogy egy gyűrűvel megjelölt madarat megpillantson az ember és ez most - egy év után - újra kijutott neki.

A folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel. A helyszín szinte ugyan az, mint tavaly, Szajol, Tisza-part. A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák: 5082! Ünnepelhetünk! Az idén nyáron a madár betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya! Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány!

 

Ciconia nigra, Szajol 2023.08.04.
Fotó: Nagy Gábor

 

Ez a  gyakorlati természetvédelem sikere is, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe, ahol a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják.

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. Viszontagságos éven van túl ez a fekete gólya, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

 

Ciconia nigra, Szajol 2023.08.04.
Fotó: Nagy Gábor

 

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

 

A legidősebb fekete gólya életútja
Fotó: Nagy Gábor és Monoki Ákos
Szerkesztette: Mazsu Réka

 

Korábbi években posztolt híreinkben találnak egyéb érdekességeket e nagyszerű madár életének elénk tárult részleteiről: ITT

 

 

Készítette:
Nagy Gábor
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet