Természetvédelem - Hírek 2022-06-07

A legidősebb fekete gólya

 

Vajon emlékeznek-e a 2020. április 11-én megjelent posztunkra, amelyben a Tiszapüspökiben fészkelő 17 (!) éves színes gyűrűvel jelölt fekete gólyát mutattuk be? Sok víz lefolyt a Tiszán azóta, hogy ez az egyed kikerült látókörünkből és nem láthattuk a Közép-Tisza-vidéken.

fekete gólya az ártéren
Ciconia nigra, Szajol 2014.06.19. / Fotó: Monoki Ákos
 

2022. június 1-én az a szerencse érte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két természetvédelmi őrét Nagy Gábort és Monoki Ákost, hogy a Tisza folyó 343 folyamkilométerénél Besenyszög, illetve Szajol külterületén megpillanthatták a matuzsálemet és sikerült olyan közel kerülni hozzá, hogy színes gyűrűjét leolvashatták, valamint fényképfelvételeket készíthettek róla.

a fekete gólya egy alagútnál
Ciconia nigra,Szajol 2019.07.13. / Fotó: Nagy Gábor

 

Nagy öröm volt ez számukra, hisz az MME madárgyűrűzési központ adatai alapján ez a madár 19 éves (!) és ezzel Magyarországon és nemzetközi kitekintésben is a legöregebb megkerült fekete gólya. Ahogy két éve is leírtuk, 2003-ban fiókaként került rá a színesgyűrű Kalocsa Béla által és összesen 11 leolvasása volt, köztük egy Izraeli 2005-ben.

a fekete gólya a fészekben
Ciconia nigra, Tiszapüspöki 2020.03.29. / Fotó: Nagy Gábor

A madár fészkelését 2019-től 2020-ig tudtuk nyomon követni, ebben az időszakban ismertük fészkelésének pontos helyét. Az ezt követő években fészkén nem került szem elé, tehát vagy nem költött, vagy párcsere történt és máshol talált szaporodó helyet.

a fekete gólya a fán
Ciconia nigra, Szajol 2022.06.01. / Fotó: Monoki Ákos

 

A Természetvédelmi Őrszolgálat kiemelt figyelemmel kíséri e fokozottan védett faj élettevékenységeit és ez a példa mutat rá arra is, hogy a tudomány számára és a faj védelme szempontjából mennyire fontos a madárgyűrűzők munkája.

Készítette: Nagy Gábor / Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet