Természetvédelem - Hírek 2023-06-09

 

Sikertörténet a gyurgyalagok és a partifecskék háza táján

 

 

A gyurgyalagok és partifecskék fészkelését segítő élőhelyfejlesztések 5 évvel ezelőtt kezdődtek 6 helyszínen Abádszalók és Tiszafüred között.

Az évről évre rekordot döntő egyedszám bizonyítja, hogy mindkét faj előszeretettel veszi birtokba és használja költőhelyként a mesterségesen kialakított partfalakat.

 

 

A költőhelyek kialakításával és folyamatos védelmével a gyurgyalagok állománya az öt év alatt megtízszereződött a térségben!

Külön szenzációnak számít a partifecskék itteni populációjának növekedése, ami az idei év júniusára lassan újból megközelíti az évtizedekkel ezelőtti egyedszámot!

 

 

A sikerek jól példázzák, hogy a fajok védelme mellett rendkívüli jelentősége van az élőhelyek védelmének, illetve rekonstrukciójának, mellyel egy egyébként drasztikusan csökkenő tendencia is megfordítható.

Számos költést veszélyeztető tényező ellenére ezeknél a madárfajoknál az éveken át tartó elkötelezett munka gyümölcse ma beérni látszik.

 

Partifecske (Riparia riparia) hazánkban védett!  Természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Az új élőhelyek kialakításával és azok folyamatos védelmével, egyedszámuk a térségben megközelítőleg 5400 költő párra nőtt.

 

 

Gyurgyalag (Merops apiaster) hazánkban fokozottan védett! Természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Az új élőhelyek kialakításával és azok folyamatos védelmével az egyedszámuk a térségben megközelítőleg 2200 költő párra nőtt.

 

Írta és fényképezte:

Kiss Ferenc 
Nagykunság Tájegység
Természetvédelmi Őrszolgálat 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet