Természetvédelem - Hírek 2023-04-27

 

A Téb-erdő kincsei

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 6. féléves természetvédelmi mérnök hallgatójaként, szakmai gyakorlatomat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Nyírség-Szatmár-Bereg tájegységében töltöm, ahol az első feladatom a tarpai Téb-erdőben a kora tavaszi védett növény állományok térképezése, felmérése volt.

Összesen 6 fajnak az elterjedését követtem figyelemmel az erdőben, az adatokat OBM (Open Bio Maps) adatbázis kezelőben rögzítettem. A felmért fajok: erdélyi csillagvirág (Scilla kladnii), kárpáti sáfrány (Crocus heufellianus), tavaszi tőzike (Leucojum vernum), mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris), fiókás tyúktaréj (Gagea spathacea) valamint a nyári tőzike (Leucojum aestivum).

Bejárásaim során közelebbről is megismerkedhettem a gyertyános-kocsányos tölgyesek és keményfás ligeterdők vegetációjával, valamint természetesen növényfajok mellett egyéb védett gerinces és gerinctelen állatfajokkal. A felmérésről elmondható, hogy pozitív eredményekkel zárult, számos faj újabb pontokról került elő. Szerencsére, ahogyan több természetvédelmi oltalomban részesülő Szatmár-Bereg-i erdő úgy a Téb-erdő is menedékül szolgál ezeknek az Alföldön kifejezetten ritkának tekinthető fajoknak, megőrzésük ezért is kiemelt feladat.

A növények monitorozására azért van szükség, hogy az állományaiknak a nagyságát és a kiterjedését a természetvédelmi kezelő figyelemmel tudja követni így bármiféle negatívan ható tényezőnek a felderítése megtörténjen, és ha szükséges, akkor aktív védelmi intézkedésre kerüljön sor.

Fotók és szöveg: Hugyecz Mátyás

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet