Természetvédelem - Hírek 2021-03-28


Barátréce és más bukóréce-fajok számlálása
a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

 

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén 2021. március 12-én célzott bukóréce-szinkronszámlálást végeztünk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vízimadár-vonulás szempontjából jelentősebb vizes élőhelyein. A területek leellenőrzése és a célzott számlálás célja a tavaszi vonulásban lévő barátrécék (Aythya ferina) és más, ilyenkor még telelésüket végző bukóréce-fajok állománybecslése volt. A szinkronszámolásban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata mellett más, a Hortobágyot kutató ornitológusok is részt vállaltak.

 

A barátréce az ezredforduló előtt még egy elterjedt és gyakori költő récefajunk volt. Állománycsökkenése azonban nemcsak hazánkban, hanem Európa, sőt világszerte érzékelhető, így a Természetvédelmi Szövetség az állat és növényfajok természetvédelmi helyzetét minősítő Vörös Listáján a barátrécét a „sebezhető” kategóriába sorolta be a 2015-ben. Az állománycsökkenés hátterében az élőhelyek beszűkülése (fészkelésre alkalmas halastavak, mocsarak eltűnése) mellett a vizes élőhelyeken tapasztalható emberi zavarás növekedése és a vadászat áll. A fajt számos európai országban vadásszák még. Hazánkban 2008 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Forint.




Barátréce
Fotó: Tar János 
 

A számolás során 52 ellenőrzött vizes élőhelyről összesen 7091 példány barátréce került elő. Jelentősebb példányszámban figyelték meg a faj egyedeit a nagyobb hortobágyi halastórendszereken, a Tisza-tavon, néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és Közép-Tiszai víztesten. A Hortobágyon (elsősorban Hortobágyi-halastó, Bivalyhalmi-halastó, Gyökérkúti-halastó, Polgári-, Elepi-halastó) 4617 példány került elő. Az összesített példányszámok sajnos továbbra is aggodalomra adnak okot, hiszen még az 1990-es évek megfigyeléseivel összevetve is csak a töredéke került az akkori észlelésnek.
 



Cigányréce 
Fotó: Tar János

A barátrécék keresése mellett más téli bukóréce-fajok számlálása is el lett végezve. 58 példány cigányréce (Aythya nyroca), 772 példány kontyos réce (Aythya fuligula), 28 példány hegyi réce (Aythya marila), 3 példány üstökösréce (Netta rufina), 789 példány kerceréce (Bucephala clangula), 78 példány nagy bukó (Mergus merganser) és 150 példány kis bukó (Mergus albellus) észlelése történt meg. 

 

Készítették:

Kiss Ádám – Katona József – Tar János
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet