Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Barátréce és más bukóréce-fajok számlálása
a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

 

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén 2021. március 12-én célzott bukóréce-szinkronszámlálást végeztünk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vízimadár-vonulás szempontjából jelentősebb vizes élőhelyein. A területek leellenőrzése és a célzott számlálás célja a tavaszi vonulásban lévő barátrécék (Aythya ferina) és más, ilyenkor még telelésüket végző bukóréce-fajok állománybecslése volt. A szinkronszámolásban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata mellett más, a Hortobágyot kutató ornitológusok is részt vállaltak.

 

A barátréce az ezredforduló előtt még egy elterjedt és gyakori költő récefajunk volt. Állománycsökkenése azonban nemcsak hazánkban, hanem Európa, sőt világszerte érzékelhető, így a Természetvédelmi Szövetség az állat és növényfajok természetvédelmi helyzetét minősítő Vörös Listáján a barátrécét a „sebezhető” kategóriába sorolta be a 2015-ben. Az állománycsökkenés hátterében az élőhelyek beszűkülése (fészkelésre alkalmas halastavak, mocsarak eltűnése) mellett a vizes élőhelyeken tapasztalható emberi zavarás növekedése és a vadászat áll. A fajt számos európai országban vadásszák még. Hazánkban 2008 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Forint.
Barátréce
Fotó: Tar János 
 

A számolás során 52 ellenőrzött vizes élőhelyről összesen 7091 példány barátréce került elő. Jelentősebb példányszámban figyelték meg a faj egyedeit a nagyobb hortobágyi halastórendszereken, a Tisza-tavon, néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és Közép-Tiszai víztesten. A Hortobágyon (elsősorban Hortobágyi-halastó, Bivalyhalmi-halastó, Gyökérkúti-halastó, Polgári-, Elepi-halastó) 4617 példány került elő. Az összesített példányszámok sajnos továbbra is aggodalomra adnak okot, hiszen még az 1990-es évek megfigyeléseivel összevetve is csak a töredéke került az akkori észlelésnek.
 Cigányréce 
Fotó: Tar János

A barátrécék keresése mellett más téli bukóréce-fajok számlálása is el lett végezve. 58 példány cigányréce (Aythya nyroca), 772 példány kontyos réce (Aythya fuligula), 28 példány hegyi réce (Aythya marila), 3 példány üstökösréce (Netta rufina), 789 példány kerceréce (Bucephala clangula), 78 példány nagy bukó (Mergus merganser) és 150 példány kis bukó (Mergus albellus) észlelése történt meg. 

 

Készítették:

Kiss Ádám – Katona József – Tar János
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ