Természetvédelem - Hírek 2021-02-14

Élőhelykezelést végzünk a Közép-Tisza - Jászság Tájegység tiszántúli részein

 

Védett természeti területeken kívül is sok esetben találkozhatunk természetvédelmi szempontból igen értékes élőhelyekkel. Igazgatóságunk Közép-Tisza - Jászság Természetvédelmi Tájegységében az intenzív szántóföldi kultúrák között meghúzódó löszmezsgyék ilyen, a vegetációjuk miatt kitüntetett figyelmet érdemlő élőhelyek, amelyek kiterjedése sajnos évről évre csökken az engedély nélküli elszántások miatt. A Közép-Tisza - Jászság Természetvédelmi Tájegység tiszántúli részein három ilyen, kiemelkedő természetvédelmi értékkel bíró területet tartunk számon: a Mezőtúr-Csugar területén található szennyes ínfű (Ajuga laxmannii) állomány élőhelye, a szajoli macskahere (Phlomis tuberosa) állomány és a Kengyel település határában található volgamenti hérics (Adonis volgensis) állomány élőhelye.

 



Szennyes ínfű élőhelykezelése a Mezőtúr-csugari mezsgyében.
A Természetmegőrzési Osztály munkatársai is rendszeresen kiveszik a részüket a munkálatokból.
(Fotó: Nagy Gábor)

 



Volgamenti hérics élőhelykezelése a kengyeli mezsgyében 
(Fotó: Bereczki Csaba) 
 

A téli időszakban a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai elvégzik az olyan szükséges élőhelykezelési munkálatokat, amelyeket a növények nyugalmi időszakában a védett és fokozottan védett fajok egyedeinek károsítása nélkül lehet elvégezni. A Mezőtúr határában található szennyes ínfű élőhelyen évről évre szükséges mozaikosan eltávolítani a terjedő cserjéket és száraz kórókat, újabb és újabb foltokat alkalmassá téve a szennyes ínfű számára.

 



Szennyes ínfű virágzáskor, májusban.
(Fotó: Nagy Gábor)

 

A kengyeli határban található volgamenti hérics élőhely jelen tudásunk szerint a hazánkban fokozottan védett faj legnyugatibb előfordulási helye, s így kiemelkedő természetvédelmi értékkel bír. A téli időszakban ezen az élőhelyen a talajt beborító felesleges biomasszát és az árnyékolást okozó faágakat szükséges eltávolítani. Ezzel igyekszünk biztosítani a legideálisabb körülményeket a vegetációs időszakban a faj itt élő állománya számára.

 



A volgamenti hérics virágzása március elején megkezdődik.
(Fotó: Nagy Gábor)

 

 

Készítette:

Bereczki Csaba - Természetmegőrzési Osztály 
Nagy Gábor - Közép-Tisza-Jászság Tájegység, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet