Természetvédelem - Hírek 2020-12-10


Jelentős előrelépés a hazai áramhálózati madárvédelemben 
 

2020. december 8-án, hosszas előkészítést követően jelentős mérföldkőhöz érkezett a hazai áramhálózati madárvédelem! Hazánkban elsőként az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. ellátási területén, Derecske község határában szereltek fel a szakemberek egy fejjel lefelé fordított, légszigeteléses oszlopkapcsolót egy középfeszültségű elektromos feszítő oszlopra. Egy közeli oszlopon a kapcsoló az idei évben is okozott madárpusztulást: fehér gólya szenvedett áramütést azon a ponton. Az új kapcsoló beépítését követően megtörtént a régi leszerelése. 
 

   

      1. kép: A régi, problémás oszlop    2. kép: Fejjel lefelé szerelt kapcsolódó 
 

A nyílt oszlopkapcsolók a hálózatok talán legveszélyesebb elemei, mert az elmúlt évtizedek fejlesztései során nem változott a berendezéseknek azon sajátossága, hogy a mozgó egységeik szabadon állnak, burkolatok vagy szigetelések nélkül. Jó pár éve megjelentek ugyan a zárt, tokozott kapcsológépek, ahol a kapcsolás során történő esemény egy "doboz" belsejében zajlik, de egyrészt ezek felszerelési helyszínei az oszlopkép korlátai által behatároltak, gyakran jelentősen drágábbak nyílt társaiknál és nem utolsó sorban kimondottan veszélyes, környezetvédelmi szempontból ártalmas anyagot tartalmaznak. (A kén-hexafluorid /SF6/ a kapcsolóban ugyan zárt rendszerben van jelen, azonban tudni kell róla, hogy az egyik legerősebb üvegházhatású gáz.) A tokozott oszlopkapcsolók számos esetben redukálták az oszlopokon áramütést szenvedett madarak számát, ugyanakkor ez nem jelentett tökéletes megoldást. Az áramkötések bekötési pontjainak burkolatlan volta nagyságrendileg kisebb mértékben ugyan, de továbbra is áramütéses baleseteket generál, immár azonban elsősorban a kisebb testű, a gép kis felszínt felkínáló beülési pontjait használni tudó madarak lehetnek az áldozatok. Mostanában fejlesztések történnek ezeknek a saruknak a burkolására is.




3. kép: Tokozott oszlopkapcsoló 
 

Évek óta beszédtéma volt szakmai körökben a légszigeteléses kapcsolók fejjel lefelé történő szerelésének kérdése. Ez számos villamosipari kérdést generált, miközben a madárvédelem első perctől kezdve fantáziát lát a felvetésben. A legfontosabb tény, hogy a hagyományos kapcsolóknál a kapcsolásért felelős részek a tartó platform felett helyezkednek el, míg azt fejjel lefelé fordítva a platform felett alapvetően nincsenek elektromos fáziskülönbségek! Előbbi esetben a kapcsolóra - vagy közvetlen közelébe - szálló madár a fizikai közelség miatt a legtöbb esetben halálos  áramütést szenved, míg a másik helyzetben elvileg nem történik baja, hiszen nem találkozik az árammal.
 



4. kép: Hagyományos kapcsoló - az eszköz elemei a tartó platform felett


A most felhelyezett eszköz - hivatalos nevén OK-2 MV-ff - a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. (KVGY) egyik terméke. A cég egyébként is forgalmaz oszlopkapcsolókat és tavaly ősszel új lendületet vettek a tárgyalások a hazai áramszolgáltatók, a magyar állami és civil természetvédelem, illetve a KVGY között a korábban egy ponton felfüggesztett fejlesztés folytatása ügyében. Az Agrárminisztérium, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, továbbá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselte ezeken a tárgyalásokon a fejlesztési irány természetvédelmi fundamentumát. Az elképzelést tervezés, prototípus építés, illetve laboratóriumi tesztelések követték. Ősszel már volt próbaszerelés is tanpályán, majd most, az év végére valósulhatott meg az "éles" hálózati telepítés. Tervek szerint az elkövetkező hetekben mind az E.ON, mind a további hálózati engedélyesek ellátási területén lesznek hasonló, tesztelési célzatú szerelések.
 

    

                             5. kép:                                                              6. kép:  
                  Felszerelésre készen                     Már majdnem a végleges helyén... 
     
 



7. kép: Áramkötések létesítése


A tesztelés itt egyrészt a laborban már bizonyított eszköz terepi alkalmazhatóságát is vizsgálja, másrészt folyamatos ellenőrzésekkel igyekszünk majd megtudni, hogy az előzetes elvárásoknak megfelelően minimálisra csökkenthető-e egy ilyen kapcsoló oszlopon az elektromos áramütés kialakulásának esélye. Természetesen mindannyian nagyon bízunk a fejlesztés hatékonyságában! Ha a következőkben ez a berendezés bizonyítja a pozitív előítélet jogosságát, akkor bízhatunk a folyamatos elterjedésében, amely remélhetőleg egyre több madár áramütéses balesetének elkerülését fogja eredményezni!
 




8.kép: Befejezett szerelés - reményteli madárvédelmi megoldás 


Készítette:
Tihanyi Gábor
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet