Természetvédelem - Hírek 2020-05-13

Kanalasgém gyűrűzés a Hortobágyi-halastavon

 



Táplálkozó kanalasgémek, köztük egy korábban Hortobágyon gyűrűzött egyeddel.
Fotó: Borza Sándor 


Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai a Természetmegőrzési Osztály munkatársainak segítségével az idei évben is folytatták a Hortobágyi-halastó IV-es tóegységén található, hazánk legnagyobb kanalasgém telepén élő fiókák színes ornitológiai gyűrűvel történő megjelölését. Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának vezetésével, aki a faj hazai védelmét koordinálja, az elmúlt hét kedvező időjárási feltételeit kihasználva és a madarak testi épségét is szem előtt tartva 50 fiókát sikerült megjelölnünk.
 



Úton a fészektelepre. A magasban az öreg madarak.
Fotó: Bereczki Csaba 


A felhelyezett gyűrűk a madarak későbbi élettevékenységeit nem zavarják, viszont a faj hazai és nemzetközi védelme szempontjából kulcsfontosságú információkat nyerhetünk, azok nagy nagyítású távcsövekkel történő leolvasása után. Ilyen információk lehetnek, hogy a madarak hol töltik a telet, milyen helyszíneket keresnek fel vonulásuk során vagy éppen az egyes populációk egyedei milyen kapcsolatban vannak egymással.
 



Gyűrűre várva.
Fotó: Bereczki Csaba 


A faj egyedeinek színesgyűrűs jelölését 2004-ben kezdték a szakemberek a Hortobágyon. Az azóta eltelt 16 évben összesen 881 fióka kapott jelölőgyűrűt. A későbbi gyűrűszám leolvasások alapján megállapítható, hogy a hortobágyi állomány zöme Tunéziában telel át, de Olaszország déli részein is jelentős csoportosulások figyelhetőek meg telente. Előfordultak leolvasások már a Szaharától délre eső országokban is, úgymint Mauritániában, Nigerben és Szenegálban. A legtávolabbi Hortobágyon gyűrűzött madár megfigyelése a teleptől 5133 kilométerre, Szenegálban történt.
 



A fiókák a hagyományos alumínium gyűrű mellett távolról is könnyen leolvasható, színes, műanyag gyűrűket is kaptak.
Fotó: Bereczki Csaba


A kanalasgém (Platalea leucorodia), a magyar nevével ellentétben nem a hazai gémfajokkal áll közel rokonságban, hanem az íbiszfélék családjába tartozik. A faj a Hortobágyi-halastavon nádasban, kis kárókatonákkal és szürke gémekkel alkotott vegyes fészektelepen költ. A drónnal készült légifelvételek alapján az idei évben mintegy 200 pár kezdett költésbe. A korábbi évekhez képest alacsonyabb költőtállomány elsősorban az év eleji aszállyal magyarázható. Az öreg madarak egy része érzékelte, hogy idén tavasszal kevesebb nyílt, sekély vizes élőhely található a Hortobágy térségében, így nem bocsátkoztak fiókanevelésbe.
 



A kanalasgémek gyakran költenek együtt a kis kárókatona egyedeivel, a fészekaljak általában 3-4 fiókából állnak.
Fotó: Bereczki Csaba

 



A színes, műanyag jelölő gyűrűk távolról is jól leolvashatóak és a madarak élettevékenységeit nem befolyásolja.
Fotó: Borza Sándor
 



Fotó: Borza Sándor


A kanalasgém hazánkban fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 500 000 Ft.
 

 

Szöveg:
Katona József - HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat
Bereczki Csaba - HNPI Természetmegőrzési Osztály

Fényképek: 
Borza Sándor - HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat
Bereczki Csaba - HNPI Természetmegőrzési Osztály

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet