Természetvédelem - Hírek 2020-05-12


Romániában jelölt székicsér került elő a nagykunsági székicsér-élőhelyen


A madarak vonulásának szervezett és magas szintű kutatása több, mint 110 évvel kezdődött meg Németországban. A programhoz számos ország – így Magyarország – is hamar, már 1908-ban csatlakozott. Az egyedi azonosítóval ellátott fémgyűrűvel jelölt madarak külföldi megkerülése révén hamar kezdtek kirajzolódni a különböző fajok fontos vonulási útvonalai, pihenő-és telelőhelyei – melyek nagyon fontos információkat jelentenek az adott ország természetvédelmi szervezeti számára. Mára számos madárfaj esetében a fémgyűrűvel történő jelölést kiegészíti a színes gyűrűk alkalmazása, mely révén már nem kell visszafogni a jelölt egyedeket, hiszen a jól olvasható feltűnő gyűrűk már távcső, spektív segítségével is meghatározhatók. A madarak jeladóval történő ellátása pedig már a lehető legpontosabb információkat szolgáltat a jelölt egyed élőhely-választásáról, vonulásáról, hiszen a ma alkalmazott eszközök szinte már méteres pontossággal határozzák meg a jelölt madár helyét.
 



Székicsér
(Fotó: Borza Sándor)

A gyűrűzés számos madárfaj esetében már régóta bevált, könnyen és tömegesen alkalmazható vonuláskutatási módszer. Azonban ritka, vagy nehezen megfogható faj esetében a gyűrűzés még „gyerekcipőben jár”, ennek megfelelően kevesebb információval bírunk az érintett madarakról. Ilyen a fokozottan védett székicsér (Glareola pratincola) is, mely egyik legritkább fészkelő partimadár-fajunk. A hazai állomány 35-50 pár körül alakul, melyeknek a 80-90%-a az Igazgatóság működési területén belül a karcagi és kisújszállási rizstelepek környékén fészkel. A faj a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált színes gyűrűs jelölési programja 2019-ben indult meg, tavaly a kiskunsági és nagykunsági székicsér-élőhelyeken is sikerült egészséges fiatal egyedeket gyűrűznünk.
 



 A megfigyelt székicsér gyűrűzési és megkerülési helye térképen
Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ

 A székicsérek Afrika trópusi telelőhelyeiről történő tavaszi érkezése április végére tehető. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata ekkor már intenzív területszemlébe kezd és folyamatosan ellenőrzi a potenciális fészkelő helyek állapotát. Így történt, hogy május 7-én, az egyik éjszakázó helyen egy fém gyűrűvel jelölt hím madarat sikerült megfigyelnünk. Az igazi meglepődés a madár kódjának leolvasása és azonosítása után következett, hiszen a madár gyűrűjén nem magyar azonosító állt. A gyűrű kódolása és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjával végzett gyors egyeztetés után derült ki, hogy egy 2019-ben Romániában, pontosabban Istria település közelében, a Fekete-tenger partján kialakított chituci gyűrűző táborban jelölt székicsérrel van dolgunk. Az ügy szenzációját az adja, hogy eddig sosem került elő még külföldi gyűrűs székicsér Magyarországon és itthon jelölt egyed külföldi megkerülését sem jelezték még vissza ez idáig.
 



A gyűrűs madár bal lábán látható a gyűrű
(Fotó: Kiss Ádám) 

                                                                         Forrás: 
                                                                     Kiss Ádám -
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet