Természetvédelem - Hírek 2020-05-05

Fehér gólya GYIK
Gyakran ismételt kérdések a fehér gólyák fészkelésével kapcsolatban

A fehér gólyák visszatérésével megszaporodnak az igazgatóságunk felé intézett lakossági megkeresések, kérdések a faj védelmével kapcsolatban. Az alábbiakban ezekre próbálunk választ adni.


 

- Gólyafészektartó nélküli oszlopra kezdenek fészket rakni a madarak. Lepotyog a fészekkezdemény. Mit tehetek?

A költések döntő többsége fészektartóval ellátott villanyoszlopon történik. Jellemzően az újonnan párba állt madarak kezdenek új fészket építeni. Ahogyan minden dolgot, úgy a fészekrakást is gyakorolni kell, nem mindig sikerül az első próbálkozásra. Az új fészekben történt költések a tapasztalatlan szülők miatt gyakran tönkre is mennek. Ilyenkor nem zavarjuk meg a költő párt egy fészektartó felhelyezésével, hiszen emiatt lehet, hogy új helyen kezdenének költésbe. Ha a fészket sikeresen felépítették, úgy költési időn kívül az áramszolgáltató, igazgatóságunk jelzései alapján felhelyezi a fészektartót az oszlopra.

Amennyiben új, fészektartó nélküli oszlopra történő fészek építését tapasztalja, jelezheti számunkra a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén!
 

- A fészektartó megdőlt, letört. Mit tehetek?

A tönkrement fészektartókat költési időn kívül lehet lecserélni, ezért fontos, ha ilyet tapasztalnak, azt mihamarabb jelezzék, ne csak akkor, amikor már visszatértek a gólyák! Amennyiben a fenti problémát tapasztalja, jelezheti számunkra a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén!

 

- Fiatal gólya esett ki a fészekből. Mit tegyek?

Viszonylag gyakran megesik, hogy a gólyafióka kiesik a fészekből, ekkor fontos a gyors segítségnyújtás! A gólyát óvatosan helyezze egy biztonságos (más állattól elzárt), lehetőleg sötét helyre (pl. egy jól szellőző kartondobozba) és vegye fel a kapcsolatot velünk a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén! A madarakat nem kell etetni, tiszta vizet viszont biztosíthatnak számukra.

- Sérült gólyát találtam. Mit tegyek?

Viszonylag gyakran értelmezi félre a laikus megfigyelő a természetet, sokszor elhamarkodottan gondolják sérültnek a ráérősen táplálkozó madarakat. A legkönnyebben úgy bizonyosodhatunk meg róla, hogy sérült-e a madár, ha határozott léptekkel, akár gyorsuló tempóban közelítünk feléjük. Amennyiben láthatóan nem tud felrepülni a gólya, akkor sérült, legyengült egyeddel van dolgunk. Abban az esetben, ha sérült, legyengült fehér gólyát talál, vegye fel a kapcsolatot velünk a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén!

- Áramütött gólyát találtam. Mit tegyek?

A hazai fehér gólya állomány egyedeinek pusztulását leggyakrabban áramütés okozza. Amennyiben áramütött fehér gólyát talál, vegye fel a kapcsolatot velünk a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén! A tetemekhez nem kell hozzányúlni, fotók készítése viszont hasznos lehet.

- Milyen munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat a fehér gólyák védelme érdekében?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata három megyében, több száz településen minden évben ellenőrzi a fehér gólyák költését, listát készít a veszélyeztető tényezőkről és a fészektartók állapotáról. Amennyiben az őrszolgálat tagjai problémát észlelnek, hivatalos úton jelzik azt az áramszolgáltató szakembereinek, akik orvosolják a hibát. A fészektartók lecseréléséhez, felhelyezéséhez csak az áramszolgáltatónak van meg a technikai háttere és szakértelme.

Áramütött fehér gólya pusztulása esetén a történtekről pontos helyszíni dokumentáció készül. Ezután a területileg illetékes természetvédelmi őr javaslata alapján, az áramszolgáltató a megfelelő technológia alkalmazásával madárbaráttá alakítja a veszélyes vezetékszakaszokat.    

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság élőhelyfejlesztési projektekkel, a jogszabályok betartatásával, a természetvédelmi őrszolgálat pedig a területi jelenlétével járul hozzá a faj fennmaradása szempontjából nélkülözhetetlen vizes élőhelyek megőrzéséhez.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Fotók: Habarics Béla - HNPI 

Elérhetőségeink:

Tel: (52) 529-920
Mobil: (30) 383 1612
E-mail: hnp@hnp.hu

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet