Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Fehér gólya GYIK
Gyakran ismételt kérdések a fehér gólyák fészkelésével kapcsolatban

A fehér gólyák visszatérésével megszaporodnak az igazgatóságunk felé intézett lakossági megkeresések, kérdések a faj védelmével kapcsolatban. Az alábbiakban ezekre próbálunk választ adni.


 

- Gólyafészektartó nélküli oszlopra kezdenek fészket rakni a madarak. Lepotyog a fészekkezdemény. Mit tehetek?

A költések döntő többsége fészektartóval ellátott villanyoszlopon történik. Jellemzően az újonnan párba állt madarak kezdenek új fészket építeni. Ahogyan minden dolgot, úgy a fészekrakást is gyakorolni kell, nem mindig sikerül az első próbálkozásra. Az új fészekben történt költések a tapasztalatlan szülők miatt gyakran tönkre is mennek. Ilyenkor nem zavarjuk meg a költő párt egy fészektartó felhelyezésével, hiszen emiatt lehet, hogy új helyen kezdenének költésbe. Ha a fészket sikeresen felépítették, úgy költési időn kívül az áramszolgáltató, igazgatóságunk jelzései alapján felhelyezi a fészektartót az oszlopra.

Amennyiben új, fészektartó nélküli oszlopra történő fészek építését tapasztalja, jelezheti számunkra a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén!
 

- A fészektartó megdőlt, letört. Mit tehetek?

A tönkrement fészektartókat költési időn kívül lehet lecserélni, ezért fontos, ha ilyet tapasztalnak, azt mihamarabb jelezzék, ne csak akkor, amikor már visszatértek a gólyák! Amennyiben a fenti problémát tapasztalja, jelezheti számunkra a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén!

 

- Fiatal gólya esett ki a fészekből. Mit tegyek?

Viszonylag gyakran megesik, hogy a gólyafióka kiesik a fészekből, ekkor fontos a gyors segítségnyújtás! A gólyát óvatosan helyezze egy biztonságos (más állattól elzárt), lehetőleg sötét helyre (pl. egy jól szellőző kartondobozba) és vegye fel a kapcsolatot velünk a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén! A madarakat nem kell etetni, tiszta vizet viszont biztosíthatnak számukra.

- Sérült gólyát találtam. Mit tegyek?

Viszonylag gyakran értelmezi félre a laikus megfigyelő a természetet, sokszor elhamarkodottan gondolják sérültnek a ráérősen táplálkozó madarakat. A legkönnyebben úgy bizonyosodhatunk meg róla, hogy sérült-e a madár, ha határozott léptekkel, akár gyorsuló tempóban közelítünk feléjük. Amennyiben láthatóan nem tud felrepülni a gólya, akkor sérült, legyengült egyeddel van dolgunk. Abban az esetben, ha sérült, legyengült fehér gólyát talál, vegye fel a kapcsolatot velünk a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén!

- Áramütött gólyát találtam. Mit tegyek?

A hazai fehér gólya állomány egyedeinek pusztulását leggyakrabban áramütés okozza. Amennyiben áramütött fehér gólyát talál, vegye fel a kapcsolatot velünk a cikk alján lévő elérhetőségek egyikén! A tetemekhez nem kell hozzányúlni, fotók készítése viszont hasznos lehet.

- Milyen munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat a fehér gólyák védelme érdekében?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata három megyében, több száz településen minden évben ellenőrzi a fehér gólyák költését, listát készít a veszélyeztető tényezőkről és a fészektartók állapotáról. Amennyiben az őrszolgálat tagjai problémát észlelnek, hivatalos úton jelzik azt az áramszolgáltató szakembereinek, akik orvosolják a hibát. A fészektartók lecseréléséhez, felhelyezéséhez csak az áramszolgáltatónak van meg a technikai háttere és szakértelme.

Áramütött fehér gólya pusztulása esetén a történtekről pontos helyszíni dokumentáció készül. Ezután a területileg illetékes természetvédelmi őr javaslata alapján, az áramszolgáltató a megfelelő technológia alkalmazásával madárbaráttá alakítja a veszélyes vezetékszakaszokat.    

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság élőhelyfejlesztési projektekkel, a jogszabályok betartatásával, a természetvédelmi őrszolgálat pedig a területi jelenlétével járul hozzá a faj fennmaradása szempontjából nélkülözhetetlen vizes élőhelyek megőrzéséhez.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Fotók: Habarics Béla - HNPI 

Elérhetőségeink:

Tel: (52) 529-920
Mobil: (30) 383 1612
E-mail: hnp@hnp.hu

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ