Természetvédelem - Hírek 2020-05-05

Kora tavaszi virágzású védett növények felmérését végezték el
a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység munkatársai

A geophyton növények kora tavasszal nyíló hagymás, gumós növényfajok, melyek a lombfakadást megelőző időszakban virágoznak, amikor elegendő fény jut az erdők talajára, még mielőtt a lombkorona teljesen záródna. Elvirágzást követően pedig visszahúzódnak gumóikba, ahol a következő tavaszi ébredésig raktározzák el tápanyagaikat.

Februárban az elsőként előbújó hóvirág (Galanthus nivalis) állományának vizsgálatával kezdték a Természetvédelmi Őrszolgálat szakemberei a felmérési munkákat.


Hóvirág a Dédai-erdőben
Fotó: Hunyadi Tünde - HNPI 

A térségben kevés olyan állományát ismerjük, melyeket természetes élőhelyükön, a keményfaligetekben találhatjuk meg, mint például legnagyobb tömegében a Dédai-erdőben, majd kétmilliós egyedszámmal.


Ábra: Hunyadi Tünde - HNPI 

Hóvirágot sok szatmári és beregi település régi házának udvarán, temetőkben is láthatunk, melyeket feltehetően a környékbeli erdőkből telepítettek át saját kertjükbe az emberek. A kikelet jelképe szinte mindenki számára ismert, amit nagyban veszélyeztet annak kereskedelmi célú gyűjtése.


Kárpáti sáfrány Magosligeten 
Fotó: Habarics Béla - HNPI 

A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) olyan kora tavaszi virágzású növényfaj, mely valószínűleg a közeli hegyekből húzódott le a térség gyertyános-tölgyeseibe. Hazánkban ugyanis csak itt, a Bereg-Szatmári- sík kiterjedt keményfás ligeterdeiben fordul elő természetes állománya.


Ábra: Hunyadi Tünde - HNPI 

Lila lepelleveleivel látványosan, szőnyegszerűen borítják az erdők alját, hiszen közel 6 millió tő virágzik a kora tavaszi aszpektusban a Szatmár-Beregben.

 

Március végén még láthatunk néhányat a sáfrányok egyes későn nyíló példányai közül, de ekkor már megjelennek az első mocsári kockásliliomok (Fritillaria meleagris) is.


Mocsári kockásliliom 
Fotó: Hunyadi Tünde - HNPI 

Több mérési helyszínen együtt is számba vehettük a két fajt. Azonban a kockásliliomok jellegzetes sakktáblaszerűen foltozott bókoló virágaikkal inkább a nedvesebb élőhelyeken pompáznak, lápréteken, valamint láp- és ligeterdők alján találkozhatunk velük. Összesen közel tízezres egyedszámot sikerült regisztrálnunk a megvizsgált élőhelyeken.


Ábra: Hunyadi Tünde - HNPI 

Az ilyen jellegű kutatások célja, hogy a továbbiakban zajló természetvédelmi szempontból fontos szakmai munkák szervezésénél és irányításánál tisztában legyünk az olyan védett növények előfordulásával, melyek állományának növekedése vagy csökkenése az élőhelyükben bekövetkező változásokat indikálják, s így nem csak a virágok, de az életterük megőrzésében is jelentős szerepet tölthetnek be. A felmérésben megszámlált növényfajok mind védettek.

A felméréseket végző kollégáink (Arlett Péter, Habarics Béla, Homoki Károly, Hunyadi Tünde, Hunyadvári Péter, Máté Rudolf) napokon keresztül járták a jellegzetes élőhelyeket, hogy minél pontosabb képet kapjuk a tavasszal elsőként előbújó növényfajok állományáról.

 

Szöveg: Hunyadi Tünde - HNPI

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet