Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Farkos kétéltűek (Caudata) felmérése a Hortobágyi Nemzeti Park működési területén

 

A hazánkban előforduló farkos kétéltűeket a szalamandrafélék családjába (Salamandridae) tartozó foltos szalamandra (Salamandra salamandra) és négy gőtefaj (Mesotriton alpestris, Triturus carnifex, Triturus dobrogicus, Lissotriton vulgaris) képviseli, melyek közül Igazgatóságunk működési területén a dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) és a pettyes gőte (Lissotriton vulgaris) fordul elő.

A dunai tarajosgőte síkvidéki vizes élőhelyeink általánosan elterjedt kétéltű faja, a világállomány közel fele Magyarországon él. Akár fél éven keresztül is a vízben maradhat, ahol szúnyoglárvákkal, ebihalakkal, vízibolhákkal, evezőlábú rákokkal táplálkozik. Natura 2000 jelölőfaj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.


Dunai taraosgőte
(Fotó: Kovács Zoltán)

A legnagyobb elterjedési területtel rendelkező európai farkos kétéltű a pettyes gőte. Jó alkalmazkodóképességének és tág ökológiai tűrőképességének köszönhetően számos élőhelyen megtalálja életfeltételeit, mesterséges környezetben is. Kevesebb ideig tartózkodik a vízben, mint a dunai gőte, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.


Pettyes gőte
(Fotó: Kovács Zoltán)

Mindkét faj viszonylag gyakori a HNPI területén, ennek ellenére kevés előfordulási adat szerepel biotikai adatbázisunkban. Az adathiány oka, hogy a vizuális keresés sokszor eredménytelen, gyakran véletlenszerűen botlik a természetjáró ezekbe az impozáns kétéltű fajokba.


Pettyes gőték
(Fotó: Gebei Lóránt)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által beszerzett élvefogó gőte csapdák reményeink szerint jelentősen hozzájárulnak a farkos kétéltűek előfordulási mintázatainak megismeréséhez, adatok gyűjtéséhez. Az eredményes felméréshez szükséges a térség potenciális kétéltű élő- és szaporodó helyeinek alapos ismerete, a csapdák szisztematikus kihelyezése, és - mivel élvefogó csapdákról van szó - a készülékek 24 órán belüli ellenőrzése. A csapda „tartalma” határozást követően természetesen elengedésre kerül.


A csapdázás eszközei
(Fotó: Kovács Zoltán)

Érdekességként megemlítendő, hogy a mintázandó célcsoporton kívül egyéb fajok is előkerülnek a csapdákból az ellenőrzések során, pl. csíkbogarak, halak.


Csapdával fogott dunai tarajosgőte és társa, egy csíkbogár
(Fotó: Kovács Zoltán)

 

Szöveg:

Kovács Zoltán

természetvédelmi őrkerület-vezető

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ