Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

 

Gyülekeznek a székicsérek a Nagykunságban

 

 

A székicsér (Glareola pratincola) kritikusan veszélyeztetett, fokozottan védett madárfajunk. Egykoron a kopárra legeltetett szikes puszták jellemző fészkelője volt, de napjainkra mindössze már csak három helyen költ hazánkban. Legjelentősebb fészkelőhelye a Nagykunságban, a Karcag és Kisújszállás környéki rizstelepek térségében található, de a Kiskunság északi részén és Szarvas mellett is költ néhány pár. Hazai állománya jelenleg 40-50 pár között mozog, az eredményes fajvédelmi tevékenységeknek köszönhetően. Az egykori szikes pusztai élőhelyek fészkelője ma már csak szántóföldi környezetben költ, emiatt a mezőgazdasági munkálatokat a Természetvédelmi Őrszolgálat szakmai felügyelete mellett végzik a térségi gazdálkodók.

Az idei évben hét fészkelőhelyen negyvenhárom székicsér fészkelést regisztráltak a természetvédelmi őrök a Nagykunságban. A 2017. évi költésekhez képest stabilizálódni látszik a hazai állomány, a megelőző évekhez képest pedig némi emelkedés tapasztalható.

A sikeres költőpárok nyár közepén sekélyvizű, kopár parttal rendelkező, repülő rovarokban gazdag élőhelyeket keresnek fel, rizsföldeket vagy természetes szikes mocsarakat, ahol a kirepült fiókákkal közösen készülnek fel a közelgő vonulásra. Jelenleg a legjelentősebb gyülekezőhelyen 76 példány tartózkodik, közöttük 36 fiatal egyeddel. A gyülekező csapatok folyamatos nyomon követése fontos feladat, hiszen az adott év költési sikere ezeken a helyszíneken dokumentálható a legpontosabban.

Kiss Ádám – Monoki Ákos

Természetvédelmi Őrszolgálat

Fotók: HNPI

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ