Természetvédelem - Hírek 2018-07-23

 

Gyülekeznek a székicsérek a Nagykunságban

 

 

A székicsér (Glareola pratincola) kritikusan veszélyeztetett, fokozottan védett madárfajunk. Egykoron a kopárra legeltetett szikes puszták jellemző fészkelője volt, de napjainkra mindössze már csak három helyen költ hazánkban. Legjelentősebb fészkelőhelye a Nagykunságban, a Karcag és Kisújszállás környéki rizstelepek térségében található, de a Kiskunság északi részén és Szarvas mellett is költ néhány pár. Hazai állománya jelenleg 40-50 pár között mozog, az eredményes fajvédelmi tevékenységeknek köszönhetően. Az egykori szikes pusztai élőhelyek fészkelője ma már csak szántóföldi környezetben költ, emiatt a mezőgazdasági munkálatokat a Természetvédelmi Őrszolgálat szakmai felügyelete mellett végzik a térségi gazdálkodók.

Az idei évben hét fészkelőhelyen negyvenhárom székicsér fészkelést regisztráltak a természetvédelmi őrök a Nagykunságban. A 2017. évi költésekhez képest stabilizálódni látszik a hazai állomány, a megelőző évekhez képest pedig némi emelkedés tapasztalható.

A sikeres költőpárok nyár közepén sekélyvizű, kopár parttal rendelkező, repülő rovarokban gazdag élőhelyeket keresnek fel, rizsföldeket vagy természetes szikes mocsarakat, ahol a kirepült fiókákkal közösen készülnek fel a közelgő vonulásra. Jelenleg a legjelentősebb gyülekezőhelyen 76 példány tartózkodik, közöttük 36 fiatal egyeddel. A gyülekező csapatok folyamatos nyomon követése fontos feladat, hiszen az adott év költési sikere ezeken a helyszíneken dokumentálható a legpontosabban.

Kiss Ádám – Monoki Ákos

Természetvédelmi Őrszolgálat

Fotók: HNPI

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet