Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera
Jónás-rész

Nyíracsádi Jónásrész, vámospércsi Kőrises és Villongó

 

A terület Vámospércstől kelet-északkeletre található. Legdélibb része a Nyírábrány felé vezető 48. számú út mentén fekszik, így innen közelíthető meg legkönnyebben.

Ez a területegység felvonultatja a Nyírség szinte minden jellemző élőhelyét - az igazi száraz homoki erdő kivételével - de legkiemelkedőbb természeti értékeit a vizes-, illetve erősebb vagy gyengébb vízhatás alatt álló élőhelyek hordozzák. Az északi részen az Acsádi-ér folyik keresztül, míg délen a Villongó-ér a fő vízfolyás. Ez utóbbit duzzasztották fel a Villongó területén két töltés közé, így jött létre belvíztározási céllal a Villongó-víztározó. Az északi részen nagy területet foglalnak el a nedves kaszálók, melyeket idősebb és fiatalabb ligeterdő-jellegű állományok tagolnak, szegélyeznek. Van itt rekettyés fűzláp, kiszáradó láprét, magassásosok, nyílt és zártabb homoki gyepek is.

A botanikai értékek közül első helyen említendő a jégkori maradványnak tekinthető zergeboglár (Trollius europaeus). Egy méter magas, sárga virágait nem a patakparti kaszálón találjuk, mint a Kárpátokban, hanem a vizes mélyedésekkel tarkított, hűvös mikroklímájú ligeterdők felnyíló részein.

 

Zergeboglár (Trollius europaeus)

 

A hűvösebb éghajlatot kedvelő növények közül nagy számban él itt a két méter magasra is megnövő fehér zászpa (Veratrum album), és a láprétek kék virágú ékessége, a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. Nem különösebben feltűnő növény az ernyős virágzatú réti angyalgyökér (Angelica palustris). E fokozottan védett, euro-szibériai elterjedésű faj hazánkban csak a Nyírség néhány rétjén fordul elő. Területünkön sokezres állománya él, melynek megőrzése kiemelt feladataink közé tartozik. Az itt élő védett sások közül ki kell emelni hazánk egyik legritkább faját, a Buxbaum-sást (Carex buxbaumii).

 

Buxbaum-sás (Carex buxbaumii)

 

A tájvédelmi körzetnek ez az orchideákban leggazdagabb vidéke. Eddig 11 faj került elő. Legnagyobb állományai a pompás kosbornak (Anacamptis palustris subsp. elegans), az agárkosbornak (Anacamptis morio), a hússzínű ujjaskosbornak (Dactylorhiza incarnata), a békakontynak (Neottia ovata) és a kardos madársisaknak (Cephalanthera longifolia) vannak.

 

Hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata)   

 

Kardos madársisak (Cephalanthera longifolia)

 

Különlegességnek számít a szürke veronika (Pseudolysimachion incanum) előfordulása, ami hazánkban már csak a Nyírség néhány pontján ismert. Hajtásának és leveleinek az erős szőrözöttség szürkés színt kölcsönöz, így jól megkülönböztethető a zöld levelű rokonaitól.

 

Szürke veronika (Pseudolysimachion incanum)

 

Az állatvilág is számos érdekességet tartogat. Igen különös például a vérfű- hangyaboglárka (Maculinea teleius) életmenete, melynek hernyója először az őszi vérfüvön táplálkozik, majd egy hangyabolyban nevelkedik tovább.

A lepkék közül említést érdemel a ligeterdők szépséges tarkalepkéje, a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) és a tűzvörös nagy tűzlepke (Lycaena dispar), melynek hernyója a vizenyős területek lósóskáin táplálkozik.

 

Díszes tarkalepke (Euphydryas maturna)

 

A szárazabb homoki gyepek fokozottan védett ízeltlábú ragadozója a magyar futrinka (Carabus hungaricus), melyet csak ritkán figyelhetünk meg napvilágnál.

A hűvösebb, lápos részeken az elevenszülő gyík (Zootoca vivipara) a jellemző hüllő, mely megriasztva néha úszva, vagy a víz alá bukva menekül. A homokbuckák nyílt gyepjeiben viszont a kifejezetten melegkedvelő homoki gyík (Podarcis taurica) vadászik.

 

Elevenszülő gyík (Zootoca vivipara)

 

Az erdei vízfolyások és lápfoltok a fekete gólyának (Ciconia nigra) jelentenek kiváló vadászterületet, a nedves kaszálók pedig a recsegő hangú, rejtett életet élő harisnak (Crex crex) adnak fészkelő helyet. A víztározón szintén számos fokozottan védett madár él. A nádasban jól rejtőzködő bölömbikát (Botaurus stellaris) többnyire csak búgó hangja alapján azonosíthatjuk, a törpegémet (Ixobrychus minutus) viszont láthatjuk is, amint egyik nádasból a másikba suhan. Rendszeres fészkelő a világszerte veszélyeztetett cigányréce (Aythya nyroca), és a fattyúszerkők (Chlidonias hybrida) is rendre megépítik kis, tutajszerű fészkeikből álló kolóniáikat.

A terület természetvédelmi kezelésének egyik legfontosabb feladata a cserjésedés kordában tartása. A cserjék terjeszkedése a gyepek felé  egyaránt szűkíti a réti angyalgyökér, a szibériai nőszirom, vagy a lápréti orchideák élőhelyét. Az erdei tisztásokon csak ősszel és télen végzünk kaszálást, vagy cserjeirtást, hogy a virágzás és magszórás zavartalan legyen, másrészt így a ritka lepkék „virágellátása” is folyamatos marad. A nagyobb kaszálók fenntartása viszont rendes kaszálással történik. Ennek során széles búvósávokat és egyéb, kaszálatlan foltokat, szegélyeket hagyunk, amik nemcsak a védett növényeknek, de a mező apró állatainak is menedéket nyújtanak.

 

Természetvédelmi célú kaszálás a Jónás-részen

 

Sajnos itt is növekvő probléma az inváziós behurcolt növények terjedése. A magas aranyvesszőt a kaszált területeken a rendszeres vágás sikeresen visszaszorítja, a szíriai selyemkóró terjedését viszont az évi kétszeri kaszálás is csak lassítani tudja. Legnagyobb állományát szerencsére már sikerült kipusztítanunk. Gyalogakác is van a területen, aminek a mechanikai irtás szintén keveset árt.

A botanikai szempontból legértékesebb részeket bekerítettük, ami jó védelmet nyújt az illegális szemétlerakás, a falopás, vagy a gépjárművek nem kívánatos közlekedése ellen is. A természeti értékek iránt érdeklődőknek a bejárást természetesen biztosítjuk. Előzetes egyeztetéssel szakvezetést is kérhetnek a csoportok. A legérdekesebb élőhelyfoltokon információs füzet segítségével látogatható tanösvény vezeti végig a természetjárókat. 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ