Természetvédelem - Hírek 2016-01-21

Tundrai énekesmadarak a téli Hortobágyon és Nagykunságban

 

A téli időszakban a gyakori telelő énekesmadár-fajok mellett rendszeresen megjelennek, ritkább északi vendégek is. Ezek a pinty- és sármányfélék a megfelelően lelegeltetett gyepterületeket keresik fel, így a természetvédelmi szempontból jól kezelt élőhelyeinken a pusztai énekesmadarak számára is alkalmas telelési feltételek keletkeznek.

 

Sárgacsőrű kenderike (Carduelis flavirostris)

A körülbelül tengelic méretű, sárgás alapszínezetű és sárgacsőrű, vagy másik nevén téli kenderike csapatosan járja a téli pusztákat. Elsősorban a rövidfüvű ürmös-csenkeszes pusztarészeket járja, időnként gyomosodott parlagokon is megfigyelhető. Zömmel üröm, sóballa, madárkeserűfű magjával táplálkozik, időnként más pintyfélék csapataihoz csatlakozva lábon álló napraforgó-földeket látogatja. Az elmúlt évtizedekben jóval gyakoribb volt a Hortobágyon és Magyarországon egyaránt, a 2000-es évekig többszázas, időnként ezres példányszámban jelent meg szikes gyepeinken.
Védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Sárgacsőrű kenderike (Fotó: Borza Sándor)

 

Hósármány (Plectrophenax nivalis)

A téli Hortobágy arculatához hozzátartozik a puszta felett nagy csapatokban kavargó hósármányok képe. Bár a sárgacsőrű kenderikéhez és a sarkantyús sármányhoz hasonlóan a hósármány is kisebb példányszámban jelenik meg az elmúlt években, néhány százas csapatai azért minden évben jelen vannak az egyes pusztarészeinken (például Nyírő-lapos, Kunmadarasi-puszta). Legfőbb téli tápláléka a bárányparéj magja, így előszeretettel keresi fel a vakszikes foltokat. Emellett rendszeresen fogyasztja a sziki üröm, sóvirág, bajuszpázsit és más sziki növények magjait. Jellegzetes fehér szárny-mintázata már messziről feltűnik a repülő egyedeken.
Védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Hósármány (Fotó: Borza Sándor)

 

Sarkantyús sármány (Calcarius lapponicus)

Rövidfüvű legelőkön magányosan, időnként néhány példányos csapatban telel. Tápláléka a Hortobágyon elsősorban a kígyófarkfű magja. Időnként más sármányokhoz, illetve vegyes pintycsapatokhoz csatlakozva megjelenik gyomos szántókon. A legkorábban érkező telelő pusztai énekesmadár, esetenként már szeptemberben megjelenik. A földön rejtőzködve mozog, jellegzetes hangja alapján könnyen felismerhető.
Védett madárfaj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Sarkantyús sármány (Fotó: Borza Sándor)

 

Kiss Ádám
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet