Természetvédelem - Hírek 2016-01-19

Kárókatona szinkronszámlálás a Közép-Tiszán

 

Január 15-én kárókatona szinkronszámlálást végeztek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Közép-Tisza – Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi őrei a Tisza folyó Kisköre-Csongrád közötti szakaszán. Az éjszakázóhelyek előzetes felmérése során a bejárt folyószakaszon összesen 7 olyan helyszínt rögzítettünk, ahol a nagy kárókatonák kisebb vagy nagyobb csapatai az éjszakai órákat töltik.

A most elvégzett összehangolt számolás során a 7 gyülekezőhelyen azonos időben történt a felmérés, melynek eredményeként 956 példányt észleltünk. Az éjszakázó csapatok elsősorban a Tisza Szolnok-Kisköre közötti szakaszán koncentrálódnak, ahol három gyülekezőhelyen összesen 797 példány tartózkodott.

A 2013-ban 8 éjszakázóhelyen összesen 2037 példány, 2014-ben 1424 példány kormorán egyed került távcső elé az ugyanezen módszer alapján történt számlálás révén.

 

Nagy kárókatona - Phalacrocorax carbo (Fotó: Monoki Ákos)

 

Az évek óta zajló felmérés számadatai a telelő állomány csökkenését rajzolják ki, így ez alapján elmondható, hogy a médiában időnként megjelenő, a kormorán állomány növekedéséről szóló hírek nélkülözik a szakszerű és rendszeres felméréseken alapuló adatok figyelembe vételét.

A Tisza folyó fontos szerepet tölt be a kormoránok áttelelésében, hiszen a Közép-Tiszavidéki halastavak, víztározók és egyéb vizes élőhelyek befagyásával egyedül itt tudnak a madarak táplálkozni. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az itt telelő madaraknak egy jelentős része északról érkezik hozzánk, ezt az elmúlt években megkerült gyűrűs példányok is igazolják.

A kárókatona állományfelmérése azért is fontos feladat, mert e madárfaj halfogyasztása miatt folyamatos konfliktus forrás a természetvédelmi és a haltermelési ágazatok között. 

 

Monoki Ákos
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet