Természetvédelem - Hírek 2024-05-16


Egy újabb nap a biotikai adatokért 
 

2022. május 13-án hagyományteremtő céllal először megrendezett BioBlitz akciónk után idei évben ismét biotikai leltárt készítettünk a Bihari-sík Tájegység egy egyedülállóan gyönyörű, vadregényes vidékén. A program sokak számára ismert lehet, célja, hogy egy kijelölt területen természettudósok és önkéntesek csoportjai meghatározott idő alatt minél több faj minél több előfordulási adatát rögzítse.

2024. évben az országhatár közelében, Kismarja és Pocsaj települések külterületén, az Ér-főcsatorna és a Berettyó között elterülő területet vettük célba, mely - mint azt eredményeink is bizonyítják - unikális természeti értékkel bír.

A 6 órás házi biodiverzitás kutatás során számos fajcsoportot vizsgáltunk. Gyűjtöttünk többek között botanikai adatokat, detektáltunk számos ízeltlábút, elektromos halászgéppel kutattuk a vízfolyások halfaunáját, feltérképeztük a kétéltűeket és a hüllőket, rögzítettük (illetve néhány faj esetében ornitológiai jelölőgyűrűvel jelöltük is) a madarakat, és persze nem maradhattak ki az emlősök sem. S bár a szárazság és a csapadékhiány ezen a területen is érezteti hatását, rengeteg adatot jegyeztünk fel erről a páratlanul szép területről.

Egyes fajcsoportok esetében az adatok feldolgozása hosszadalmasabb munka, azonban előzetes eredményeink alapján is több mint 100 faj több száz egyedét sikerült a nap folyamán azonosítanunk.

A remek hangulatú szakmai rendezvényen közösségápoló elemekben sem volt hiány, de ezekről meséljen néhány a nap folyamán készült fénykép...
 


 


 


 

    




 


 


 

Készítette:
Tóth Pál 
Természetmegőrzési Osztály 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet