Természetvédelem - Hírek 2024-04-07


Rekordmennyiségű lepke észlelése Hortobágyon
 

A március végi, extrém meleg tavaszi időjárás következtében nem csak a hőmérsékleti rekordok, hanem ­egyes lepkefajok rajzási időszaka során jellemző észlelési egyedszámok rekordja is megdőlt.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén, március közepén vette kezdetét a magyar tavaszi-fésűsbagoly (Dioszeghyana schmidtii) monitoring felmérése és meghatározott élőhelyeken a lepkefaj kvantitatív (mennyiségi) viszonyainak vizsgálatára irányuló kutatás.




Magyar tavaszi-fésűsbagoly élőhelye Hortobágyon


Ez az éjszakai aktivitású lepkefaj domb- és hegyvidéken cseres tölgyesekhez, síkvidéken pedig melegkedvelő tölgyesekhez kötődik. Repülési időszaka átlagos években április elejétől – végéig tart, azonban idén, a rendkívül meleg időjárás hatására megközelítőleg három héttel korábban elkezdődött a faj rajzása. A korábbi évek adatsorait tekintve, ezen a szokatlan időponton túl, a fénycsapdázással történő mintavételek során tapasztalt egyedszámok is nagy meglepetést okoztak!




Magyar tavaszi-fésűsbagoly (Dioszeghyana schmidtii)


Az előző években jellemző késő tavaszi fagyok kifejezetten negatív hatással voltak a fajra, melynek hatására meglehetősen alacsony egyedszámban volt kimutatható, ellentétben az idei évvel. Az eddigi vizsgálatok alkalmával ugyanis többezres nagyságrendben volt észlehető egyetlen éjszaka folyamán, ami igazi rekordnak számít az utóbbi évekhez képest!

Az ilyen jellegű gradációs időszakok és egyes lepkefajok rajzástrendjének meghatározásában a folyamatos monitoring vizsgálatoknak kiemelten jelentős szerepe van, ami ebből adódóan a szakemberek fontos feladatát jelenti.

A magyar tavaszi-fésűsbagoly (Dioszeghyana schmidtii) fokozottan védett, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

 

Fotó és szöveg:
Patalenszki Adrienn
Természetmegőrzési Osztály

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet