Természetvédelem - Hírek 2024-02-05


A VILÁG ÉJJEL


A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által 2024 januárban jelentette meg 160 oldalas tanulmánykötetét The World at Night címmel. A kiadvány elmagyarázza, miért fontos probléma a fényszennyezés, és hogyan csökkenthető. Elsősorban a természetvédelemre összpontosít, de kitér a fényszennyezés csökkentésének fontosságára a kulturális örökség vagy a természetes éjszakai táj megőrzése, a biztonság, az energiatakarékosság, az emberi egészség, a csillagászat és az éjszakai égbolt bemutatása, turisztikai hasznosítása szempontjaira is.
Bemutat számos csillagoségbolt helyszínt és működésük tapasztalatait. Javaslatokat tesz a zavarásmentes égbolt megőrzésére vonatkozó irányelvekre, a nyilvánosság bevonására, a helyi közösségekkel és a médiával való kapcsolattartásra. Példákat mutat be a fényszennyezésre vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályokra és politikákra. További témák közé tartoznak a fényszennyezés mérése, modellezése, illetve a megvilágítási szintekre, spektrumra és a megfelelő lámpatestekre vonatkozó ajánlások.

A kiadvány letölthető az IUCN honlapjáról . 

A publikáció előzménye, hogy az IUCN az elmúlt években több alkalommal is elismerte a fényszennyezés jelentőségét természetvédelmi világkongresszusain. Emellett 2007-ben az UNESCO, a Nemzetközi Csillagászati Unió, az Európa Tanács, a Biológiai Sokféleség Egyezmény titkársága és más nemzetközi szervezetek közösen nyilatkozatot adtak ki a természetes és zavarásmentes éjszakai környezet védelmében.

A kiadvány egyik szerzője munkatársunk, Gyarmathy István, aki bemutatja a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkot. 
 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet