Természetvédelem - Hírek 2023-12-01



 

„Egy sikertörténet ez, az emberiség sikertörténete, amikor is egy önmagát fenntartó populációt tudunk létrehozni – Hortobágyon kívül is – Spanyolországban, Kazahsztánban, majd később a Föld más pontjain is, mert célunk a faj megmentése” – fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

November végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Rewilding Europe és Rewilding Spain, valamint az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentési programjának (EEP) együttműködése révén egy csapat Przewalski-ló érkezett Spanyolországba a hortobágyi Pentezug Rezervátumból.

A HNPI 1997-ben indította el a Pentezug projektet, az alapító lovak (31db) száma azóta tízszeresére emelkedett. A projekt sikerességének köszönhetően elértük azt, hogy más hasonló visszatelepítési projekteket támogassunk mind szakmailag, mind nemzetközi szinten.

A szállítást több hónapos szervezés, a vadló tartó területek kölcsönös látogatása és a szakemberek tapasztalatcseréje, valamint az utazó állatok karanténozása előzte meg. A többnyire fiatal és néhány tapasztalt, idős egyedből álló állatok állományból való kiválasztásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a fajkoordinátor által javasolt, genetikailag minél változatosabb kiinduló csapat érkezzen az ibériai fennsíkra, ahol a vadlovak visszatelepítése alapvető szerepet fog játszani az egészséges ökoszisztémák helyreállításában és a biodiverzitás megőrzésében.

Jelenleg az állatok Kerekes Viola, a projekt koordinátora, felügyelete alatt ismerkednek a már ott élő fajtársaikkal, illetve a területtel.

Büszkék vagyunk rá, hogy a HNPI munkatársai (Pentezug csoport) szakmai tudásukkal segítik, Mongólia és Oroszország után, ezúttal a spanyol kollégák tapasztalatgyűjtését a visszatelepítési projektben.

A sikeres szállítás nem valósulhatott volna meg a Fővárosi Állat-és Növénykert, dr. Sós Endre és dr. Sós-Koroknai Viktória nélkül, akik rengeteg tapasztalattal és szaktudással járultak hozzá a vadló projekt eredményességéhez.
 

Néhány kép a szállításról: 


 


 



 


 


 


 

Képek: Szilágyi Attila 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet