Természetvédelem - Hírek 2023-10-13

 Frissítve: 2023. 10. 28. 

 

A heti szinkronszámlálás során a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai 163 530 példány darut számláltak!!! 

A sokéves tapasztalatok alapján várható volt, hogy a darvak száma csökkenni fog október utolsó hetében, de ha elemezzük a mostani mennyiséget, akkor láthatjuk, hogy a jelenlegi adat még így is magasabb, mint a 2018. évi, 160 240 példányos maximum. Ez alapján kijelenthetjük, hogy a HNP megalakulásának 50 éves évfordulóján háromszor is megdőlt a korábbi évek mennyiség rekordja!

Igazgatóságunk sok kérdést kap a darvak számlálására vonatkozóan: Hogyan is lehet ilyen óriási mennyiségű madarat megszámolni? Ennek műhelytitkai a következők:

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vizű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek. A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg a munkatársaink. Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent. A gyakorlatban a kollégáink megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például 10 egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire. Igy ezzel a módszerrel a többszázas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatóak. Mivel ezt a munkát ugyanazon munkatársaink már évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, ugyanazon eszközökkel, ugyanazon metódus alapján végzik, így kijelenthetjük: a módszerben foglalt hibahatár is ugyanakkora. A gyakorlat alapján megállapítható, hogy ez a módszer kb. 10 százalékos hibával terhelt, amely a hasonló biomonitoring módszerek sorban kiválónak számít. Olykor a modern kor technikáját is segítségül hívjuk a pontos számoláshoz: drónnal az éjszakázó csapat felé repülünk és a madarak zavarása nélkül, néhány fényképet készítünk a csapatról, majd monitoron végezzük el a számolást. Az idei évben nagy szerencsénk volt az időjárással, de a körülmények nem mindig ennyire kedvezőek, olykor viharos szél, köd és eső is nehezíti a számlálást.

 Éjszakázó darucsapat drón felvételen.

 

Írta és a képet készítette: Szilágyi Attila 

 

 2023. 10. 21. 
 

Minden várakozás ellenére tovább nőtt a darvak száma a HNP területén!


 

A múlt héten megszületett daru vonulási maximum rekord újra megdőlt a heti szinkronszámlálás során! 

A HNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai a 194 750 példány darut észleltek a nemzeti park vizes élőhelyein. Az előzetes várakozások alapján mindannyian azt vártuk, hogy a madarak mennyisége csökkeni fog erre a hétre, hiszen a több évtizede zajló szinkronszámlálások adatai alapján október második felében ez a tendencia volt jellemző. Azonban az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a táplálkozási lehetőségek megléte itt marasztalta a darvak tömegeit.
 
Szöveg és fotó:
Szilágyi Attila 
Természetvédelmi Őrszolgálat

 2023. 10. 13. 

A héten megdőlt az őszi gyülekező darvak egy időben számolt mennyiségének a rekordja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén!
 


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata immár három évtizede végzi a Hortobágyon az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását, létszámuk lehető legpontosabb meghatározását. Az ősszel a térségben itt lévő darvak létszáma az 1980-as évek végén megfigyelhető alig háromezres példányszámról kiindulva szignifikáns emelkedés révén napjainkra évről-évre jócskán meghaladja a százezer egyszerre itt tartózkodó madarat. Mára egyértelműen kijelenthetjük, hogy a faj számára a Hortobágy szolgál legjelentősebb vonulóhelyül a világon!

A mindössze egy emberöltő alatt lezajlott jelenségnek, az ún. balti-magyar vonulási útvonal ennyire fajsúlyossá történő válásának hátterében változatos okok húzódnak. Európai léptékben a legjelentősebb tényező mind közül, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a faj nagy sikerrel hódítja vissza a korábbi elterjedési területének költésre alkalmas élőhelyeit kontinens-szerte. A Hortobágyi Nemzeti Park területén az őszi vonulás során kiterjedt, nyugalmat biztosító sekély vizű éjszakázóhelyek láncolatával találkoznak az itt tartózkodó madarak, míg a védett területen kívül jelentős kiterjedésben találnak könnyen hozzáférhető táplálékbázist biztosító learatott kukoricatarlókat. 

Az idei ősz a vonulás szempontjából mind az időjárás, mind a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében igen kedvezőnek bizonyult. Az északabbi területekről a vonulási beáramlásokat beindító fronthatások után viszonylag kedvező és hosszantartóan nyugodt időjárási viszonyok uralkodtak, az éjszakázásra alkalmas sekély vizes helyszínek száma és állapota is igencsak optimális volt, továbbá az őszi időszakban a faj számára legkönnyebben hozzáférhető táplálékforrást jelentő kukorica szempontjából is kedvező évet tapasztalhattunk, jelentős kiterjedésben mutatkoznak táplálkozásra alkalmas csutkatarlók a faj számára. A fentieknek megfelelően, valamint a korábbi évek trendjének tükrében a szakemberek arra számítottak, hogy idén az e heti számolás során fogják észlelni a legtöbb darvat a heti szinkronok során. Sejtéseik olyannyira beigazolódtak, hogy a 2023.10.12-én lajstromba vett 182780 észlelt példányszámmal a valaha volt legtöbb egyszerre nálunk tartózkodó rekordja is megdőlt!

A darutömegről készült videó Facebook oldalunkon látható.
 

Szöveg: Katona Jószef 
Fotó és videó: Szilágyi Attila 
Természetvédelmi Őrszolgálat 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet