Természetvédelem - Hírek 2023-08-16

Védjük együtt a méheket!

 

Országos Magyar Méhészeti Egyesület adománydoboza

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület „Védd a méheket” adománygyűjtő programjához, melynek keretében most már a Hortobágyi Vadaspark ajándékboltjában is elérhető egy adománygyűjtő doboz. Az adományozható minimum összeg 500 Ft, amelyért cserébe egy méhecskés kitűzőt kap a kedves támogató. A befolyó összegből az OMME edukációs kampányokat, kiadványokat finanszíroz, amelyek a méhekről, méhészkedésről, mézről szólnak.

 

Az adománygyűjtő ládát Medgyesi Gergely Árpád igazgató és Barkó Árpád méhészeti szaktanácsadó helyzeték ki a Hortobágyi Vadaspark ajándékboltjába

 

És hogy miért érdemes támogatnunk, védenünk a beporzókat?

Az ökoszisztéma szolgáltatások fogalmát az ENSZ által kezdeményezett Millennium Ökoszisztéma Felméréssel (Millennium Ecosystem Assessment: MEA) kapcsolatban hallhattuk először, a 2000-es évek elején. A természet nyújtotta szolgáltatások közül kiemelkedő helyet foglal el a pollináció, beporzás, melynek értékét a MEA megjelenése után világszinten 153 milliárd Euróra becsülték 2005-ben, ez a pollinációs krízis és a gazdasági folyamatok miatt azóta minden bizonnyal jelentősen nőtt. Az Európában termelt haszonnövény fajok 84%-a függ a megporzóktól különösen a méhektől. Ezeket a szolgáltatásokat pedig teljesen ingyen kapjuk a természettől. Annyi a dolgunk, hogy vigyázzunk a folyamatot végző apró munkásokra. Legyünk rájuk figyelemmel a mindennapjainkban, hagyjunk számukra élőhelyet a kertünkben, kerüljük a rájuk veszélyes vegyszerek használatát (növényvédelem, szúnyoggyérítés) és ők a munkájukkal és szépségükkel hálálják ezt meg!

Mindennek támogatásában vehet részt közvetetten, aki hozzájárul az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adománygyűjtő programjához.

 

6+1 tipp, hogyan segíthetjük még a beporzókat:

ITT

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet