Természetvédelem - Hírek 2014-02-19

Vörösnyakú ludak rekordszámú sereglete a Hortobágyon

 

A napsütéses idő és a szélcsend arra ösztönözte a térségben tartózkodó vadlúd tömegeket, hogy a délelőtt második felében beszálljanak a tóra inni, fürödni és kicsit pihenni. Tíz óra magasságában a környező pusztákról több ezres nagy lilik csapatok indultak el az egyik kedvenc pihenő helyükre. Rövid idő alatt ötvenezer fölé emelkedett a Kondásra beérkező vadludak létszáma. A beszálló csapatok folyamatos pásztázása során bukkantak elő kisebb – nagyobb létszámban vörösnyakú ludak is. A vízen tartózkodó vadlúd tömeget alaposan átnézve sikerült megszámolni a 323 példány vörösnyakú ludat, melyek laza csapatokban voltak szétszóródva a nagy lilikek tömegeiben. Rajtuk kívül még húsz kis lilik egyed, egy örvös lúd és az utóbbi időben megritkult vetési lúd kisebb csapata is megfigyelhető volt.

Repülő vörösnyakú ludak nagy lilikek között.
Alul, középen egy kis lilik repül.

 

A vörösnyakú lúd világszerte veszélyeztetett faj, állománya rendkívül sérülékeny. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez az egyik legszebb vadlúdfaj a világon. Hazánkban korábban kisszámú, rendszertelen kóborlóként volt ismert, elsősorban az Alföld térségében. A kilencvenes évek második felétől egyre sűrűbben került szem elé ez a gyönyörű lúdfaj, az ország jelentősebb vadlúd gyülekező helyein. Más régiókkal összevetve az előfordulási gyakoriságot a Hortobágy dominanciája szembetűnő. 

Október végétől március közepéig rendszeresen előfordulhatnak - természetesen a keményebb fagyos időszakot kivéve -, ekkor a többi vadlúddal délebbre vonulnak. Ismert tény, hogy a faj vonulási útvonala az elmúlt pár évtized során enyhén nyugati irányba tolódott, amely elsősorban a tőlünk keletre található vizes élőhelyek megszűnésével és átalakulásával magyarázható leginkább. Elképzelhető, hogy ez a folyamat még tart és belátható időn belül több százas, esetleg ezret meghaladó példányszámú vörösnyakú lúd csapatokat is meg lehet majd figyelni hazánkban. 

Fokozottan védett fajként ennek a madárnak a megőrzésében fontos szerepünk van. Mivel a vadászható nagy lilikek csapataihoz csatlakoznak leginkább, s gyakran kilátogatnak a mezőgazdasági területekre is táplálkozni, fokozott figyelemmel kell a lúdvadászatokat ellenőrizni a Természetvédelmi Őrszolgálatnak. Az idényen kívüli vadászatok engedélyezési eljárásánál is figyelembe kell venni a fokozottan védett és ritka lúdfajok aktuális létszámát és mozgási területüket, melyeket az illetékes nemzeti park igazgatóságok és a vadászati hatóság közötti információcserével lehet biztosítani. Ahol rendszeresen előfordulnak vörösnyakú ludak és kis lilikek a vadlúd csapatokban, ott fokozott ellenőrzés és a vadászatra jogosultak tájékoztatása szükséges.

 

                                                                                                                                  Tar János

Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet