Természetvédelem - Hírek 2023-02-01


Ragadozómadarak fészkeit kutattuk a Debreceni Nagyerdőn

 

Fészektérképezők egerészölyv fészkénél (Kép: Koczka A.)

 

A téli időszakban évről-évre sort kerítünk fészekkereső terepi programunkra. A lombmentes, téli időszak a legalkalmasabb a fészkek megtalálására és számbavételére, hogy aztán tavasszal, nyár elején visszaellenőrizve azokat megtudjuk, milyen ragadozómadarak használják azokat költésre. A védett és/vagy fokozottan védett ragadozómadarak fészkeinek pontos feltérképezése segíti a természetvédelmi munkák és a fajvédelmi tevékenységek sikeres véghezvitelét.

Nyolcfős csapatunk a gyalogutakról letérve, egymástól eltávolodva, több potenciális erdőtagot átfésült közel 10 kilométeres gyalogtúrája során. A talált, vagy visszaellenőrzött fészkek adatait felvettük, így nem jelenthet gondot a visszaellenőrzésük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik fészek és annak fotózása (Képek: Koczka A.)


Annak ellenére, hogy borongós időnk volt, számos állatot sikerült megfigyelnünk. Őzeket, vaddisznókondát riasztottunk fel, több helyen találkoztunk fekete harkállyal, cinkék, csuszkák, fakuszok kutattak táplálék után, fenyőrigócsapatok, léprigók járták a magas lombkoronát.

A tipikus, télen is megtalálható gombafajokra is figyeltünk, többek között laskagombákat, téli fülőkéket, hasadtlemezű gombákat, pirosan virító osztrák csészegombákat vagy éppen aranyos rezgőgombákat leltünk. Többek ez alkalommal látták, fotózták először a bodzához kötődő, jellegzetes júdásfülgombát is.

 

Aranyos rezgőgomba a Nagyerdőn (Kép: Koczka A.)

 

A hasznos és érdekes program kellemesen elfárasztott mindenkit, a szerzett adatok a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság biotikai adatbázisába kerülnek.

Ezúton is köszönöm a terepi munkában résztvevők segítségét.

 

Szöveg és képek: Koczka András (HNPI)

 

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet