Természetvédelem - Hírek 2022-10-16


Ázsiai vendégek a Hortobágy térségében

 

Különleges ornitológiai élményben volt részük kollégáinknak a múlt héten, hiszen ritka vándorokat figyelhettek meg a vizes élőhelyeinken az elmúlt hetekben. Az októberi vonulásuk csúcsán a Kárpát-medencébe özönlő bíbicekkel (Vanellus vanellus) olykor olyan közép-és nyugat ázsiai sztyeppékről származó rokon fajok is érkeznek, mint például a fekete fejmintázatáról és fekete-fehér-barna szárnymintázatáról felismerhető lilebíbic (Vanellus gregarius). Ez a partimadár-faj jellemzően a közép-ázsiai sztyeppék fészkelő faja, a telet Afrikában, illetve Indiában tölti, alkalmanként Európa keleti országain is átutazik, így Magyarországra is eljut.
 


A közelmúltban a működési területünk több pontján is kerültek elő példányai, hiszen először október 7-én figyeltek meg egy példányt Hortobágyon, a Csécsi-halastavak egyik csapolásán. Múlt héten a Kenderes melletti Telekhalmi-halastavakon, később a Berettyóújfalu melletti Andaházi-élőhely rekonstrukción bukkant fel kettő, illetve egy példány, szintén bíbicek társaságában.
 


A lilebíbic egy kritikusan veszélyeztetett madárfaj, világállománya 11 200 példány körül mozog. Veszélyeztetettsége hátterében fészkelő-és táplálkozóhelyeinek folyamatos és drasztikus csökkenése, a vonuló-és telelőterületein található vizes élőhelyek leromlása és az illegális vadászat áll. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.
 

Írta: Kiss Ádám - Természetvédelmi Őrszolgálat
Fotó: Szilágyi Attila - Természetvédelmi Őrszolgálat 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet