Természetvédelem - Hírek 2022-06-06

Sikeres a farkasalmalepkék védelme a Hortobágy-halastavi Kisvasút pályája mentén

 

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, immár 6 éve módszeresen próbáljuk elősegíteni a Hortobágy-halastavi Kisvasút mentén élő védett farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) helyi állományának erősödését.

kép a farkasalmalepkéről
A féltve óvott farkasalmalepke imágója 

A módszerünk abból áll, hogy a Kisvasút nyomvonala mentén lévő kiterjedt farkasalma (Aristolochia clematitis) állományokat a szokásos eljárás ellenére a kötelező kaszálásokkor kijelöljük és megkíméljük. Tekintve, hogy ez a növény a lepke hernyójának fő tápnövénye, így reméltük, hogy némi idő elteltével ez a módszer eredményesnek fog bizonyulni. A hernyók májusi és júniusi táplálkozási periódusát követően bebábozódnak és bábállapotban vészelik át a telet. Júliusban már újra hiánytalanul lehet elvégezni a kaszálást a vasúti pálya mentén.

táplálkoznap a védett hernyók
Táplálkoznak a védett hernyók

A tapasztalat azt mutatja, hogy a módszer bevált. A meghagyott foltokat évről-évre egyre nagyobb számban használták a lepkék, az idei év pedig kimagaslóan jó eredménnyel párosult.

6 hernyó
A képen 6 farkasalmalepke hernyó is látható, feloldókép lejjebb 

Már a húsvéti időszakban is meglepően nagy számban jelentkeztek az imágók a területen, de a peterakást követően a kaszálástól megóvott farkasalma-foltokban az eddigi évekhez viszonyítva kategóriákkal több táplálkozó hernyót figyeltünk meg. Nagyon örülök annak, hogy kitartó odafigyelésünk ilyen szép eredményt hozott és sikerült látványosan megerősíteni és növelni a Hortobágy-halastavi bemutatóterületünk farkasalmalepke-állományát. Amellett, hogy növeli az élőhely természetvédelmi értékét, még az ökoturizmusban és környezeti nevelésben is jelentős szerepet kaphat ezáltal ez az igen impozáns lepkefaj.

A farkasalmalepke védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Végül, a feloldókép, mely mutatja, hogy jó szem is kell a hernyópopuláció becsléséhez.

6 hernyó
A védett hernyók pozíciói a képen 

 

Szöveg és képek: Koczka András / Hortobágy-halastavi bemutatóterület

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet