Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

A Pentezugi Rezervátum 25 éves évfordulója-konferencia 2022 Augusztus 4-5

25 évvel ezelőtt, 1997-ben, érkeztek meg az első Przewalski lovak a Pentezugi Rezervátumba a Kölni Állatkert segítségével. A lovak érkezésének kettős célja volt.

Egyrészt a Hortobágyi Nemzeti Park számára fontos volt egy olyan terület, ún. „A” zóna, létrehozása, ahol az emberi beavatkozás minimális, ezért a füves puszta fenntartásához nagytestű fűevők betelepítésére volt szükség. Olyan fajokra esett a választás (Przewalski ló és rekonstruált őstulok), melyek ősei az ember előtti időkben az itteni ökoszisztéma részei voltak és jelenleg is képesek önállóan életben maradni a pusztán.

Másrészt a projekt elindulásakor nagyon kevés olyan hely volt, ahol a Przewalski lovak természetes vagy legalább természet közeli környezetben éltek. A felfedezésük után 60 évvel vadonból kipusztult állatokat csak 2 helyre telepítették vissza még ekkor, ezek is nagyon korai stádiumban voltak. A Rezervátum egy ideális helynek tűnt ahhoz, hogy itt majd egy nagyobb populáció éljen majd a jövőben és egyfajta biztonsági génbankként szolgáljon.

Ez alatt a 25 év alatt bepillantást nyerhettünk ennek a veszélyeztetett fajnak az életébe és kapcsolatba kerültünk más lovas szakemberekkel, intézményekkel. Közös célokat, problémákat tártunk fel, mely arra inspirált minket, hogy közös pályázatot nyújtsunk be, többek között. Egyetemekkel együtt működve, a tudomány legmodernebb vívmányait segítségül hívva igyekszünk közös megoldásokat találni, mely nemcsak a lovas szakembereknek ad segítséget.

Augusztus 4-5-i konferenciánkon szeretnénk együtt ünnepelni nemcsak a lószerető emberekkel, hanem mindenkivel, aki szereti a természetet.

A konferencia angol nyelvű lesz.

horse

A konferencia online is követhető lesz.

Regisztráció

Program

Szállás

Térkép

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ