Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Biodiverzitás kutatás a Bihari-síkon

 

Első alkalommal rendeztük meg Igazgatóságunk házi biodiverzitás kutató napját, az I. Bihari Bioblitz névre keresztelt programot. Az országosan is népszerű Bioblitz elnevezésű akció során természettudósok és önkéntesek csoportjai megpróbálják adott idő alatt rögzíteni az összes előforduló fajt egy kijelölt területen. Mi sem tettünk másként, a Bihari-sík Tájegység egyik izgalmas, mozaikos területét vettük célba, hogy minél alaposabban feltérképezzük azt. A 6 órás fajleltározás során botanikai, bogár, lepke, makrogerinctelen, herpetológiai, madár és lehetőség szerint minden más taxon biotikai adatai kerültek rögzítésre lelkes kollégáink által.

Kép a munkatársainkról

A mintegy 1300 hektáros terület átvizsgálása rengeteg érdekes eredményt szolgáltatott számunkra, így például előkerült a karéjos vesepáfrány (Polystichum aculeatum), vagy a páfrányaraszoló (Petrophora chlorosata), melynek ezidáig nem volt ismert előfordulása a tájegység területéről. Néhány fajcsoport nehézkesebb határozása miatt teljes fajlistát még nem tudtunk készíteni, de már látjuk, hogy a gyűjtött fajok száma sem lesz jelentéktelen. Ezidáig 624 fajt sikerült kimutatni a területről!

Kép a munkatársakról

 

Mindemellett az élettelen értékek sem kerülték el figyelmünket, egy ezidáig nem ismert, feltételezett kunhalmot is felvételeztünk adatbázisunkba.

A remek hangulatú szakmai rendezvényen közösségápoló elemekben sem volt hiány, az egymástól való tanulás, illetve a bográcsos ebéd közös elfogyasztása nagyszerű élményt nyújtott számunkra, melyeknek köszönhetően elégedetten, jó élményekkel tértünk haza.

kunhalom maradvány

Mindenkinek köszönjük a részvételt és a szervezőknek, támogatóknak, hogy létrejöhetett ez a program!

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ