Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Lepkekutatás az erdők védelméért

Talán kevésbé közismert, hogy a gyepek mellett az erdei élőhelyekhez is kötődnek olyan természetvédelmi szempontból jelentős lepkefajok, amelyek megőrzése kulcsfontosságú feladatot jelent a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számára.

A megfelelő védelmi intézkedések biztosításához azonban nélkülözhetetlen az egyes lepkefajok elterjedésének feltérképezése. Az elmúlt hetekben különösen a Nagykunság - és a Bihari-sík Természetvédelmi Tájegységben történtek ilyen jellegű vizsgálatok, amelyek eredményeként számos új előfordulási helyét sikerült igazolni a fokozottan védett magyar tavaszi-fésűsbagolynak (Dioszeghyana schmidtii), ami az erdők lepkefaunájának kiemelkedően fontos tagja.

Ez az éjszakai aktivitású lepkefaj domb- és hegyvidéken cseres tölgyesekhez, síkvidéken pedig melegkedvelő tölgyesekhez kötődik. Rajzási időszaka kedvező időjárás esetén április elejétől - végéig tart. Az utóbbi években az ország jó néhány pontján előkerült és napjainkban is egyre több lelőhelye válik ismertté.

A faj védelmét szolgáló intézkedések megvalósítására elsősorban az erdőgazdálkodással érintett élőhelyein és az erdőtervezési folyamatok során van szükség.

Kép az éjjeli lepkéről
magyar tavaszi-fésűsbagoly (Dioszeghyana schmidtii)

Fokozottan védett, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

 

Fotó és szöveg: Patalenszki Adrienn

Természetmegőrzési Osztály

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ