Természetvédelem - Hírek 2022-05-03

Virágzik a kamilla

Az április utolsó napjaiban hullott esők nyomán virágba borultak a Hortobágy szikesei. Sokat számított ez a csapadék, az addig csak szálanként jelen lévő kamillák számára igazi segítség volt az égi áldás.

Kép a kamilláról a réten

Csodás ez a virág! Olyan helyen él tömegesen, amely más növények számára temető: a puszta legszikesebb, legkopárabb, úgynevezett vakszik foltjain virít. Szélcsendes délutánokon bódító illata nyújtózik a puszta felett, amelyet a növényből kipárolgó illóolajok adnak.

A népi gyógyászatban rendkívül széleskörűen használják az orvosi székfüvet különböző betegségek, problémák és tünetek kezelésére. Virágjának forrázatát, teáját asztmára, hólyagbántalmakra, hörghurutra, bőrkeményedésre, tyúkszemre, megfázásra, bélgörcsre, szédülésre, fejfájásra, fülfájásra, aranyérre, vérzéscsillapításra, gyulladásokra, álmatlanságra, sárgaságra, fogfájásra, sebkezelésre, migrénre, fájdalomcsillapításra, veseproblémákra, vastagbélgyulladásra, menstruációs problémákra, szemmel kapcsolatos problémákra, léppel kapcsolatos problémákra, emésztési problémákra, idegrendszeri betegségek kezelésére, elvonási tünetek csillapítására, görcs ellen, korpásodás ellen, paraziták ellen, valamint étvágygerjesztőként.

Az orvostudomány, a gyógyszer- és kozmetikai ipar számára is nagyon fontos alapanyag, hiszen a virágból kinyert illóolajából számos  gyulladásgátló, görcsoldó, idegnyugtató anyagot vonnak ki, valamint sebkezelő, arc- és hajápoló termékben is felhasználják.

Bíbic a kamillamezőn

Bíbic a kamillamezőn

 

A Hortobágyi Nemzeti Park területén gyakori és elterjedt növény a kamilla. A virágok gyűjtése még ma is gyakori. A védett területeken gyűjtése azonban csak a természetvédelmi hatóság (illetékes Kormányhivatal, Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) engedélyével és terület tulajdonosának a hozzájárulásával végezhető.

Fontos ez amiatt, mert a kamillás foltok számos védett (bíbic) és fokozott faj (nagy goda, ugartyúk) otthonát is jelentik. A területen engedély nélkül mozgó gyógynövény gyűjtők jelenlétükkel megzavarhatják ezen fajokat, illetve a fészkeiket óhatatlanul károsíthatják. Hiszen mind a tojások, mind a fiókák színe nagyon beleolvad a talaj mintázatába.

A HNPI szervezett túrák keretében lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára, hogy megtekintse a kamillák virágzását a Hortobágyon.

Kép tehenekről a kamillában

Szöveg és képek: Szilágyi Attila (HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet