Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Csillagvirágokat kerestünk a Nagyerdőn 

Közeli kép a csillagvirágról

2022. március 27-én igen kellemes, tavaszi időben kerestük fel a Debreceni Nagyerdő Duna-völgyi csillagvirágait (Scilla vindobonensis). Az idei tavaszi aszály miatt eltoltuk a túra időpontját egy héttel, így bizakodva vágtunk neki az útnak.

A védett – természetvédelmi értéke 5.000 Ft – Duna-völgyi (más néven ligeti) csillagvirágok a spárgafélék családjába tartozó tetszetős, már kora tavasszal megjelenő évelő növények. Kedvelik a jó víz- és tápanyagellátottságú talajokat, üde színfoltjai a lombfakadás előtti erdőnek.

Beszélgettünk hazánk első természetvédelmi területének – a Debreceni Nagyerdőnek - múltjáról és jelenéről, jellegzetes fajairól, miközben egyre közelebb kerültünk végcélunkhoz, a csillagvirágok termőhelyéhez. 

Az erdő északnyugati területeit járva, melengető tavaszi napfényben nézelődve és hallgatózva az egerészölyvtől (Buteo buteo) az őszapóig (Aegithalos caudatus) számos érdekes élőlénnyel találkoztunk. A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) nyávogó hangjától és a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) nászdobolásától zengett az erdő. Széncinegék (Parus major), csuszkák (Sitta europaea), erdei pintyek (Fringilla coelebs) bukkantak fel itt-ott.

A lepkékre is figyeltünk: citromlepkét (Gonopteryx rhamni) és atalantalepkéket (Vanessa atalanta) is sikerült látnunk. Mindkét faj természetvédelmi oltalom alatt áll.

Utunk során már a nyíló salátaboglárkák (Rannunculus ficaria), odvas keltikék (Corydalis sativa) és néhány ujjas keltike (Corydalis solida) fotózására is adódott alkalom. Ezek a kedves növények is un. geofitonok, azaz a virágzásuk és a termésérlelésük még az erdei fák és cserjék lombfakadása előtt történik meg. Több helyen virított már a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) is.

Túra résztvevői

A csillagvirágokhoz érve a tetszetős, törékeny növényekről mindenkinek sikerült fényképeket készíteni.  A fotózás során a gyalogút melletti egyedeket fényképeztük, természetesen nagyfokú körültekintéssel. A résztvevők közül sokan ez alkalommal látták először ezeket a védett lágyszárúakat. 

Csoportkép a túra végén

A csoportkép elkészültét követően megelégedve, jó hangulatban folytattuk visszafelé vezető utunkat.

Szöveg: Koczka András (HNPI)

Képek: Koczka András, Csontos Mária, Szabó Tünde

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ