Természetvédelem - Hírek 2022-04-06

Sasnapot tartottunk Hortobágy-halastón

 

Sasles távcsövekkel

 

Február végén 27-en vágtunk neki a Hortobágy-halastavi tanösvénynek. Az eleinte hideg, szeles idő nem vette el a kedvünket, és szerencsénkre hamar kellemesebbé vált.

10 km-es gyalogtúránk fő célja a fokozottan védett rétisas (Haliaeetus albicilla) terepen való megfigyelése volt, de természetesen mindenre figyeltünk sétánk során.

A kilátogatók megismerkedhettek a Hortobágy-halastavi bemutatóterület jellegzetességeivel, élővilágával, természetvédelmi jelentőségével és természetesen magával az impozáns rétisassal is.

Hamar szemünk elé került egy öreg vándorsólyom (Falco peregrinus), a tavakon számos récefaj nagy csapatai tartózkodtak, az alacsony vízállásoknál bíbicek (Vanellus vanellus), pajzsoscankók (Philomachus pugnax) szedegettek, de sikerült megfigyelnünk négy bütykös ásóludat (Tadorna tadorna) is. A szerencsés néhányak rövid időre megpillanthattak egy vidrát (Lutra lutra).

Hatalmas libacsapatok érkeztek a tavakra déltájban, melyet nyári ludak (Anser anser) és nagy lilikek (Anser albifrons) alkottak. A tömegben felbukkant egy fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is.

 

Sasles csoport távcsövekkel

 

Végül, de nem utolsósorban összességében 15 rétisast sikerült megfigyelnünk, melyek közül némelyik rendkívüli közelségben, jó fényben körözött felénk. Láttuk őket pihenni, vadászni, valós betekintést kaptunk ezeknek a hatalmas ragadozóknak a mindennapjaikba.

 

Sas röpképe

 

Utunk eredményes, izgalmas volt, szerencsére sok élménnyel térhettünk haza.

 

Készítette:
Koczka András
HNPI

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet