Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera


Idén is megtartottuk a Libanapot Hortobágyon
 
1. kép: Nagy lilikek táplálkozó csapata 
 

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Márton nap közeli hétvégi napunkat újra a libáknak szenteltük.

Az erős reggeli köd miatt sokan lemondták a túrát, de kitartó csapatunk végül elnyerte a jutalmát.

Amíg a sűrű köd szép lassan felszállt, Tar János természetvédelmi őr izgalmas, vetítéssel egybekötött előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadás során a vadludak múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esett, megismerhették az egyes vadlúdfajok ismérveit, természetvédelmi jelentőségét, vagy épp a Hortobágy szerepét a vadludak vonulásában.
2. kép: Tar János előadást tart a vadludakról 
 

Nem kellett sokat nézelődnünk, máris feltűnt egy példány a ritka, fokozottan védett vörösnyakú lúdból (Branta ruficollis). Egy másik-nagy lilikekből álló-csapatban egy újabb ritkaság, a szintén fokozottan védett kis lilik (Anser erythropus) három példányát sikerült megfigyelnünk. Miután elkészültek a bizonyító fotók, újabb helyek felé vettük az irányt.

Immár ismeretekkel gazdagon felvértezve kerítettünk sort a program terepi részére. A köd szerencsére már nem akadályozta a jó látási viszonyokat, így kedvünkre indulhattunk ritka lúdfajok keresésére.

Első ízben a Hortobágy-halastavi, Bivalyos nevű tóegységhez sétáltunk ki, ahol meglepően bizalmas közelségben nyári ludakat (Anser anser), nagy lilikeket (Anser albifrons) találtunk.

Autókba pattanva folytattuk utunkat, az első megállóhelyünk a Szatmáritelek felé vezető út volt, ahol óvatosan, távcsöveink segítségével átvizsgáltuk a táplálkozó libacsapatokat. A tanyaépületről kuvik (Athene noctua) röppent fel és ült be a közeli fa ágára, könnyű fotótémát nyújtva.
 
3. kép: Vadludak után kutatva 
 
4. kép: Kuvik les az ágon
 
5. kép: A színes gyűrűzésről is szó esett 

 6. kép : Vörösnyakú lúd megfigyelése 
 

Nem kellett sokat nézelődnünk, máris feltűnt egy példány a ritka, fokozottan védett vörösnyakú lúdból (Branta ruficollis). Egy másik-nagy lilikekből álló-csapatban egy újabb ritkaság, a szintén fokozottan védett kis lilik (Anser erythropus) három példányát sikerült megfigyelnünk. Miután elkészültek a bizonyító fotók, újabb helyek felé vettük az irányt.7. kép: Egy fokozottan védett vörösnyakú lúd nagy lilikek között 
 8. kép: Bal oldalon két fokozottan védett kis lilik 
 

A továbbiakban is szorgalmasan folytatva a libacsapatok tanulmányozását még négy vörösnyakú lúd és egy kis lilik került elő. Persze nem csak a libákra figyeltünk. Nagy őrgébics vadászgatott a közelben, a puszta felett kékes rétihéják siklottak.
 9. kép: Kis lilikek keresése 
 10. kép: Két táplálkozó vörösnyakú lúd nagy lilikekkel 
 

Összességében hasznosan, eredményesen telt a libanapunk, mind elméleti, mind terepi tapasztalatokkal gazdagodva térhettünk haza megkésett ebédünkhöz.

 

Szöveg és képek:

Koczka András (HNPI)

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ