Természetvédelem - Hírek 2021-11-24


Önkéntesen a homoki erdőssztyeppért
 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 27 dolgozója vett részt önkéntesen egy faültetési akcióban, ami a nyírségi homoki erdőssztyepp egy 10 hektáros darabjának feltámasztását célozza. Sokan az irodát hagyták ott egy napra, hogy a mintegy 1400 kocsányos tölgy csemete a földbe kerülhessen. A csapatnak még az időnként eleredő eső sem szegte kedvét, és bizonyára a csemeték sem látják kárát a csapadéknak.



 

A munka helyszíne Vámospércs határában a Bólya-dűlők területén volt. (Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegység). A hosszú távú célunk, hogy ezen a hajdani homoki szántó területen megpróbáljuk rekonstruálni az eredetihez hasonló erdőssztyepp tájat. Nem akarunk tehát zárt erdőt telepíteni, hanem egy facsoportokból és homoki gyepekből álló mozaikos élőhelyet szeretnénk létrehozni. Ilyen lehetett ugyanis az eredeti állapot. Ezt bizonyítják azok a ligetes tölgyes maradványfoltok, melyek a célterület két oldalán és a környéken máshol is fennmaradtak. Ezeket a maradványokat szeretnénk tehát újra összekötni, hogy a bennük élő ritka és értékes életközösség élettere kicsit megnövekedjen. Ez azért fontos, mert ez a botanikusok által nyírségi pusztai tölgyes növénytársulásnak nevezett életközösség ma már a kipusztulás szélén áll. Ebben él például a fokozottan védett magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) is. A munkát már korábban megkezdtük KEOP pályázati forrás felhasználásával. A helyszín bekerítését és az első fatelepítéseket ennek segítségével kiviteleztük. Egyszeri telepítéssel azonban a homokon nem lehet végleges eredményt elérni, különösen az utóbbi években tapasztalható aszályos körülmények között. Ezért vált szükségessé egy újabb telepítés elvégzése. Egyébként más beavatkozásokat is végzünk az élőhely regenerációjának gyorsítása érdekében. Védekezünk az invazív növények elszaporodása ellen. Visszaszorítjuk az aranyvesszőt és az akácot.


    
 

Vannak már részeredmények, hiszen az első telepítésű fácskáink nőnek, és sok, az erdőssztyeppre jellemző lágyszárú növény kezd tért hódítani a régi szántón. Már néhány tő magyar nőszirom is betelepült az egyik öreg tölgyes maradványfolt felől. A helyreállási folyamat lassú, és természetesen a fák növekedési üteme, az árnyékos foltok kialakulása adja az egyik szűk keresztmetszetét. Ezért fontos, hogy a fásítás haladjon.



 

Készítette: Demeter László 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet