Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

A Túr folyó torkolatai

 

Túr egészen Szatmár-vármegyebeli. Az avasi hegyekben ered Vámfalu határán s csaknem nyílegyenes főírányt tartva, de szakadatlan csipkés kanyargással megy éjszak-nyugat felé a Tiszába; s Nagyarnál szakad belé. Áradásai hajdan súlyos csapások voltak a környékre, mert rendkívül soványító iszapot hagyott hátra. (BOROVSZKY, 1908).

A Túr a Felső-Tisza egyik baloldali mellékfolyója, a Máramarosi-havasok szomszédságában, a Gutin-hegységben ered 989 m-es magasságban.

A folyó végigkalandozza a szatmári tájat, partjain fűz-nyár ligetek, gyertyános-tölgyesek és keményfás ligeterdők maradványai kísérik.

A 95 km hosszú Túr folyó 29 km-re esik hazánk területére, kiterjedt vízgyűjtőterületének mindössze 25 %-a található Magyarországon. Vízviszonyait ezért a határ túloldalán található vízgyűjtő eseményei határozzák meg. A folyó vízhozam-ingadozása a 2.8 m3/s és a 180 m3/s között mozog, jelentősnek mondható.

Magyarországi szakaszának szabályozásán 1927-től 1930-ig dolgoztak. Medrét Sonkád és az államhatár között 12 átmetszéssel 18,2 km-re rövidítették le.

Az Ős-Túr medre a sonkádi osztóműig tart, majd innen egy mesterséges mederben halad a Tiszáig, amelyet Szatmárcseke és Tiszakóród között a Nagy-bukó gátnál ér el.

 

 

 

A szabályozatlan meder a Kis-bukótól Kömörő irányában folytatódik, itt szétágazik és az egyik folyószakasz Nagyarnál a Tiszába ömlik.

 

 

 

A másik nyugati irányban Olcsvaapáti külterületén éri el a befogadóját.

 

 

 

Készítette: 

Habarics Béla

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ