Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera


Magyarország kutatottsága a futóbogarak tükrében 
 

Magyarországon a bogarak (Coleoptera) megismerésének, kutatásának és tanulmányozásának kezdete a 18. sz. második felére vezethető vissza. Az azóta eltelt több mint 250 év alatt számos kutató rótta az akkori és a mai Magyarország területének különböző tájait.

A bogarak egyik legnépesebb családja a futóbogarak (Carabidae), amely az idők folyamán az egyik legjobban kutatott csoporttá vált a hazai kutatók körében. Ennek eredményeként a legtöbb, bogarakkal foglalkozó szakmai munka (tanulmány, cikk, könyv) is e csoporthoz köthető.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa több mint két évtizedes munka keretében megpróbálta összesíteni a futóbogarakra vonatkozó (saját, publikált, hozzáférhető) gyűjtési adatokat. Ennek eredményeként született meg az alábbi ponttérkép, amelyen jól látszik, hogy hol történtek gyűjtések az ország területén.

1. térkép: A magyarországi gyűjtések helyszínei az elmúlt 150 évben
Forrás: Dr. Ködöböcz Viktor 

 

Ha ezt a ponttérképet rávetítjük Magyarország jelenlegi közigazgatási területére, akkor kiderül, hogy a 3155 településből legalább 1639 település (52%) területéről ismerünk adatokat, és 1516 település (48%) területéről még nem.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot elégedettséggel tölti el, hogy a működési területéhez tartozó három megye közül Hajdú-Bihar megye minden településéről (82) ismertek adatok, Jász-Nagykun-Szolnok megye 78 települése közül csak 5 településen nem volt még kutatás, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települése közül is már csak 48 számít fehér foltnak.

2. térkép: Adathiányos települések területi eloszlása 2021-ben
Forrás: Dr. Ködöböcz Viktor 

 

E fehér foltok számának csökkentésére minden leendő ifjú kutató számára adott a lehetőség!

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ