Természetvédelem - Hírek 2021-09-22


Magyarország kutatottsága a futóbogarak tükrében 
 

Magyarországon a bogarak (Coleoptera) megismerésének, kutatásának és tanulmányozásának kezdete a 18. sz. második felére vezethető vissza. Az azóta eltelt több mint 250 év alatt számos kutató rótta az akkori és a mai Magyarország területének különböző tájait.

A bogarak egyik legnépesebb családja a futóbogarak (Carabidae), amely az idők folyamán az egyik legjobban kutatott csoporttá vált a hazai kutatók körében. Ennek eredményeként a legtöbb, bogarakkal foglalkozó szakmai munka (tanulmány, cikk, könyv) is e csoporthoz köthető.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa több mint két évtizedes munka keretében megpróbálta összesíteni a futóbogarakra vonatkozó (saját, publikált, hozzáférhető) gyűjtési adatokat. Ennek eredményeként született meg az alábbi ponttérkép, amelyen jól látszik, hogy hol történtek gyűjtések az ország területén.





1. térkép: A magyarországi gyűjtések helyszínei az elmúlt 150 évben
Forrás: Dr. Ködöböcz Viktor 

 

Ha ezt a ponttérképet rávetítjük Magyarország jelenlegi közigazgatási területére, akkor kiderül, hogy a 3155 településből legalább 1639 település (52%) területéről ismerünk adatokat, és 1516 település (48%) területéről még nem.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot elégedettséggel tölti el, hogy a működési területéhez tartozó három megye közül Hajdú-Bihar megye minden településéről (82) ismertek adatok, Jász-Nagykun-Szolnok megye 78 települése közül csak 5 településen nem volt még kutatás, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települése közül is már csak 48 számít fehér foltnak.





2. térkép: Adathiányos települések területi eloszlása 2021-ben
Forrás: Dr. Ködöböcz Viktor 

 

E fehér foltok számának csökkentésére minden leendő ifjú kutató számára adott a lehetőség!

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet