Természetvédelem - Hírek 2021-08-21

Sztyeplepke kutatás

Hortobágy pusztáitól a dunántúli löszvölgyekig

 

Július közepe óta zajlik a löszgyepek egyik kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű éjjeli lepkefajának, a sztyeplepkének (Catopta thrips, syn: Paracossulus thrips) kutatása az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság aktív részvételével.

Ez a lepkefaj méltán áll a természetvédelmi szakemberek és kutatók érdeklődésének középpontjában, ugyanis hernyói kizárólag egyetlen növényfajon, a gumós macskaherén (Phlomis tuberosa) képesek kifejlődni, tehát ún. monofág életmódot folytatnak. A lepkefaj folyamatos vizsgálatában, életmenetének megismerésében és élőhelyeinek megőrzésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak különösen fontos szerepe van, ugyanis országos viszonylatban itt találhatóak a legnagyobb állományok!

Ez a nemrég induló kutatási program kiváló lehetőséget biztosít e célok megvalósítására, melynek keretében a szakemberek országos szinten több kiválasztott helyszínen végeznek személyes lámpázásokat az éjszaka folyamán és különböző fényforrások alkalmazásával vonzzák be a lepkefajt. A továbbiakban pedig néhány példányt a kutatók genetikai vizsgálatoknak vetnek alá, hogy az egyes populációk közötti kapcsolatokról, illetve a faj elterjedéséről minél pontosabb információhoz juthassanak.

A sztyeplepke fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke: 250 000 Ft. Ezen felül közösségi jelentőségű is, az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében szerepel.

 

A kutatásban résztvevő személyek: Danyik Tibor, Korompai Tamás (1), Laczkó Levente (2), Jordán Sándor (2), Patalenszki Adrienn (3), Sramkó Gábor (2), Szatmári Lajos (2), Tihanyi Gábor (3).

1 Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2 MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport
3 Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

Készítette:

Patalenszki Adrienn
Természetmegőrzési Osztály

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet