Természetvédelem - Hírek 2021-08-02

Eredmények és fontos előrelépések
a székicsér hosszútávú megőrzésében Magyarországon

 



Székicsér nyugalmi ruhában ebszékfüves marhajáráson 
Fotó: Tar János 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság talán egyik leginkább féltett madártani értéke a fokozottan védett székicsér (Glareola pratincola). E ritka partimadár-faj utolsó ismert kárpát-medencei állományai a Kiskunságban, Felső-Kiskunság térségében és a nagykunsági rizstelepek környékén maradtak fenn. Védelmüket egy maroknyi, a faj megóvása iránt elkötelezett természetvédő és önkéntes végzi. 

 



Monoki Ákos kollégánk a kezében tartja az országban elsőként színesgyűrűzött székicsérét, egy öreg korú példányt 
Fotó: Kiss Ádám 

 



Frissen kelt székicsér csibe 
Fotó: Monoki Ákos 

 

Talán ezért is külön érdemes kiemelni, hogy 2021-ben rekordszámú, több, mint 60 bizonyított fészkelést sikerült bizonyítani a szakembereknek hazánkban, melyből 52 a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén került elő. Mivel hazánk egyik legritkább fészkelő partimadár-fajáról beszélünk, melynek hazai állománya az elmúlt évtizedekben 25-40 pár között mozgott, ezért külön öröm volt nekünk is a végeredmény megtapasztalása és kiértékelése. A célzott és intenzív védelmi munkának, a helyi gazdálkodók pozitív hozzáállásának és sokszor a szerencsének (időjárási viszonyok a faj szempontjából megfelelő irányú alakulása) is köszönhetően a faj hazai állománya az ingadozás ellenére lassan, de nőtt az elmúlt 10 évben, azonban ilyen rendkívül kiugró mértékű előkerült fészekszámra 26 éve nem volt példa!

 



Fiatal székicsér 
Fotó: Borza Sándor 

 



Öreg székicsér 
Fotó: Borza Sándor 

 

A nagyszámú előkerült fészkek több, mint 85%-ból sikeresen keltek ki az apró, mindösszesen 9-10 gramm tömegű székicsér-csibék, melyek jelentős része a röpképes kort is megérte, így a jellegzetes nyárközepi gyülekezéseken – mely a vonulásukat, illetve valamint a kontinensen jellemző kóborlásukat megelőző látványos esemény – is szintén rekordszámú székicsért számoltak a Hortobágyi, Duna-Ipoly, és Kiskunsági nemzeti Park Igazgatóságok – a faj védelmében is érintett – természetvédelmi őrei. A megőrzés tevékenységét jelenleg aktív kutatási folyamat is kíséri, hiszen több futó projekt vizsgálja a székicsérek élőhely-választási viselkedését, költésbiológiáját, a költési sikert és a fiókák túlélését befolyásoló tényezőket, melyeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kíséretében a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke irányít. 

 



Fiatal székicsér fiatal kopár marhanyomos felszínen 
Fotó: Tar János

 

Bízunk benne, hogy ez a növekedő tendencia a jövőben is fennmarad és még sokáig gyönyörködhetünk ebben az impozáns, ám de kevésbé ismert madárfajban!

 



Vadkamerák segítségével zavartalanul gyűjthetünk információkat a székicsérek rejtett életéről
Fotó: HNPI archívum

 

Készítették:

Kiss Ádám
Monoki Ákos
Kapocsi István

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet