Természetvédelem - Hírek 2021-07-15

Őskori vadlovakat mentenek a Hortobágyon mesterséges intelligenciával

 

 

Mesterséges intelligencia segít megmenteni az őskori barlangrajzokról is ismert veszélyeztetett ázsiai vadlovakat a Hortobágyon. A Hortobágy Nemzeti Park területén élő Przewalski lovak életmódját, viselkedését drónok segítségével figyelik meg a debreceni egyetem hallgatói és kutatói, amelyek nagyfelbontású felvételeit a Microsoft Azure által biztosított számítási kapacitásokkal és mesterséges intelligenciával dolgozzák fel, így különítve el a lovakat a rezervátum területén élő más állatoktól. Hónapok munkáját végzi el percek alatt a mesterséges intelligencia távolról, a vadlovak megzavarása nélkül.

 

Magyarországon jónéhány veszélyeztetett állatfaj él, közülük talán a legismertebb a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállata, a túzok. Ugyan kevesebben tudnak róla, de nálunk él, félvad körülmények között, a világ legnagyobb vadló-állománya is: a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóktól elzárt pentezugi bioszféra-rezervátumterülete ad otthont körülbelül 300 védett Przewalski lónak, amelyekből mindössze 2000 példány él az egész világon. Ezek az őskori barlangrajzokon is gyakran ábrázolt vadlovak évszázadokkal ezelőtt elsősorban Ázsiában, a mai Kína, Kazahsztán és Mongólia sztyeppéin fordultak elő nagy számban, de találtak Przewalski lovaktól származó csontokat még Franciaország egyes területein is. A nomád törzsek azonban könyörtelenül irtották ezt a fajt, így az utolsó vadon élő példányukat 1968-ban látták Ázsiában.

 

Ma, eredeti élőhelyére, Mongóliába éppen Magyarországról telepítik vissza fokozatosan a vadlovakat. Ez pedig a különösen sikeres, sokévi hazai tenyésztési programnak köszönhető. 1997-2001 között mindössze 22 alapító egyed érkezett Hortobágyra, ma pedig már megközelítőleg 30 kisebb-nagyobb háremcsoportot tartanak számon, amelyek lassan kinövik a 3000 hektáros rezervátumot. A sikerben ma már komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia alapú felhőtechnológia is, amelyet a Microsoft bocsátott a természetvédők és a kutatók rendelkezésére.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara és Evolúciós Állattani Tanszéke, valamint a Microsoft három éve, 2018-ban fogott össze a vadlovak megmentéséért. A Debreceni Egyetemen jött létre ugyanis a hazai Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok egyike, ahol a legújabb technológiai tudás és a megfelelő szoftveres háttér összpontosul annak érdekében, hogy a diákok és szakmai mentoraik egyedülálló kutatásokat valósíthassanak meg. A Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok hozzájárulnak ahhoz is, hogy a digitalizáció szervesen beépüljön a hazai felsőoktatásba, még versenyképesebb tudást adva a jövő generációnak szinte minden területen.

 

A vadlovak viselkedésökológiai kutatásához a nemzeti park területén drónokat vetettek be a kutatók, amelyek lehetővé tették nagy területek áttekintését az állatok háborgatása nélkül. A ménesekről így készült nagy felbontású, jól nagyítható és lassítható drónvideókat a Microsoft által biztosított mesterséges intelligencia alkalmazásával dolgozzák fel, amely képes elkülöníteni a lovakat a területen szintén jelen lévő szarvasmarháktól és őstulkoktól. Ma már azon dolgoznak a szoftverfejlesztők, hogy az egymáshoz nagyon hasonlító lovakat is képesek legyenek a technológia segítségével, saját színezetük és különböző jellemvonásaik alapján egyed szinten azonosítani. Ez a munka hónapokat venne igénybe, ha maguk a hallgatók végeznék el, miközben a lovak viselkedését és ezzel a kutatást magát akaratlanul is befolyásolnák. A mesterséges intelligenciával viszont távolról, percek alatt vagy akár valós időben, a mozgó felvételen is látható módon különíthetik el a lovakat a marháktól és figyelhetik meg, elemezhetik a viselkedésüket természetes körülmények között. Az óriási mennyiségű adat feldolgozásához a Microsoft Azure biztosítja a számítási teljesítményt, így akár több számítógépen egyszerre is futtathatók a hatalmas, 4K-s videók és az analízis eredményei.

 

Mesterséges intelligenciával a veszélyeztetett vadlovakért (rövid változat) - YouTube

 

Az így megszerzett tapasztalatok, kutatási eredmények birtokában a debreceni szakemberek tanácsokat tudnak adni azoknak a kollégáiknak is, akik más területeken igyekeznek meghonosítani a Przewalski lovakat. Mi több, a tervek szerint a Microsoft technológiával megtámogatott rendszert Mongóliában, az egy millió hektárt is meghaladó területeken is alkalmazni fogják.

 

„Nagyon sok időt tudunk megspórolni a mesterséges intelligencia alkalmazásával és sokkal hatékonyabban tudjuk a munkánkat elvégezni” – mondta el Kerekes Viola, a Hortobágyi Nemzeti Park projekt koordinátora. „A természetvédők azért szeretik nagyon ezt a rendszert, mert egy olyan faj visszatelepítéséhez járul hozzá, amely egyszer már kipusztult és most emberi segítséggel kerülhet vissza az ősi élőhelyére.”

 

„Ez a projekt nemcsak azért fontos, mert segít egy veszélyeztetett faj megmentésében, hanem azért is, mert ezen keresztül meg tudjuk mutatni, hogy Magyarországon össze lehet hozni a természetvédők közösségét a mesterséges intelligencia használók és fejlesztők közösségével. Kettőjük együttműködésével pedig egy teljesen új dolgot lehet létrehozni, ami még tovább segíti a természetvédelmet” – mondta Prof. Dr. Barta Zoltán, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar tanszékvezetője, a Biológiai és Ökológiai Intézet igazgatója.

 

MI Tudásközpontok jelenleg a Debreceni Egyetem mellett a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Pécsi Egyetemen, valamint további öt egyetemen (OE, SZIE, SZE, ELTE, BME) működnek, ahol a legkülönfélébb tudományos projektek valósulnak meg a legújabb technológia támogatásával.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet