Természetvédelem - Hírek 2021-06-16


Egy rég nem látott ismerős a Hortobágyon:

a fogaslevelű bükköny 
 

A múlt héten az újszentmargitai Tilos-erdő pályázat során történő felújításának központi lékjében egy régóta nem látott növényfaj került elő. Molnár Attila, igazgatóságunk korábbi munkatársa a lékes felújítás ökológiai hatását vizsgáló monitoring tevékenység közben lett figyelmes a fogaslevelű bükköny (Vicia narbonensis L. subsp. serratifolia) néhány töves állományokból álló foltjaira az egyik lékben.



Fogaslevelű bükköny 
 

A növényfaj a növényföldrajzi értelemben vett Hortobágyon már ismert volt, azonban utolsó említése a múlt század 30-as éveiből (!) származik az Ohati-erdőből. Azóta ezt a növényt nem találta senki. Ez annak tükrében is érdekes, hogy a növény legtöbbször részben erdősült, bokros területek lakója, de az erdő szegélyében él, ahol kap napfényt. A sziki tölgyesek ilyen jellegű tisztásai képezik leginkább élőhelyét, mint amilyen a Körös-Maros Nemzeti Park területén a Bélmegyeri Fáspuszta, ahol ez a faj relatíve gyakori. Nálunk a két megmaradt sziki tölgyesben eddig annak ellenére sem találtuk, hogy ez a társulás bővelkedik fényben gazdag, erdősztyepp tisztásokban. A növények megtalálásának helyén tavalyig összefüggő, zárt erdő volt az elmúlt jó néhány évtizedben. A fenti ellentmondás arra enged következtetni, hogy korábban ezen a helyen valószínűleg nem volt záródott erdő, így a növény természetes módon jelen lehetett. Feltételezhető, hogy a bontóvágás következtében megváltozott körülmények alkalmassá váltak a magbankból az egyébként egyéves növények kifejlődésére, bár az eltelt idő igen hosszú.




Fogaslevelű bükköny közelről 
 

Noha a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Bihari-sík Tájegységben van ismert előfordulása ennek a növényfajnak, az mégis kimondottan ritka.

A virágzásának végén járó, részben már terméses egyedeket karókkal vettük körbe, hogy a termésérésig az ápolási munkák során véletlenül se legyenek lekaszálva. A felújítás során törekedni fogunk a növényfaj ökológiai igényeinek megfelelő állapotok kialakítására.
 



Karókkal körülvett tövek
 

Írta és a képeket készítette:

Tihanyi Gábor
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet